• Početna>
  • Vesti>

Ministar Jevtić osudio napad na imovinu Srba u Babinom Mostu

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić osudio je napad na imovinu meštana Babinog Mosta.

„Nisu rasvetljeni mnogobrojni napadi iz prošlosti nad Srbima i njihovom imovinom u Babinom Mostu, i zato smo tu gde jesmo“ poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
Meštani Babinog Mosta kako podsećaju iz ovog ministarstva, pamte i druga zlodela iz prošlosti koja su prošla nekažnjeno.

“Kidnapovanja Srba, paljenja njihovih kuća, rafalnih paljbi na selo, više uzastopnih pljački pravoslavne Crkve i parohijskog doma, krađe automobila, stoke… i zato sa razlogom stanovnici ovog sela tvrde da su potpuno nezaštićeni i nesigurni, jer počinioci svih ovih zlodela su i danas na slobodi” navodi se u Jevtićevom saopštenju.
Dalje u tekstu se kaže da se “na meti vandalskog pohoda lopova pod okriljem noći nedavno našla imovina nekoliko srpskih porodica u Babinom Mostu. Slavko Petrović, povratnik iz Kruševca, koji sa oskudnim prihodima izdržava svoju petočlanu porodicu i živi od poljoprivrede, je i ovoga puta ostao bez poljoprivredne mehanizacije. “

Ovo nije prvi put da se Petrovići nađu na meti napadača.
„U trenucima kada svi ulažemo napore da se izborimo sa prisutnom pandemijom koja odnosi živote ljudi, pojedinci i njihova pohlepa su nezaustavljivi, a povratničke porodice i dalje na meti lopova. Najoštrije osuđujem napad nad imovinom povratničke porodice Petrovićiz Babinog Mosta i javnoizjavljujem da je krajnje vreme da nadležne institucije pronađu i osude počinioce ovog krivičnog dela, a da javnosti moraju biti saopštena imena i prezimena počinioca“, rekao je Jevtić
„Ministarstvo za zajednice i povratak je porodici Slavka Petrovića izgradilo kuću u želji da ova porodica nađe svoj mir i porodično blagostanje u ovom kosovskom selu ali nažalost meštani i dalje skupo plaćaju svoj mir“, ističe Jevtić.
U Babinom Mostu većina Srba živi od poljoprivrede i gotovo da nema ni mehanizacije ni stoke koja dosad nije bila predmet interesovanja kriminalaca.

“Ministarstvo za zajednice i povratakje iz svog budžeta i u saradnji sa međunarodnim partnerima do sada u Babinom Mostu izgradilo 58 kuća, 17 porodica je dobilo pomoć u građevinskom materijalu, opremljena je lokalna stomatološka ordinacija i pružena pomoć u rešavanju problema sa pijaćom vodom, kažu u ovom ministarstvu.
Jevtić je ponovio mnogo puta ranije izrečeni stav da krivična dela nad nevećniskim zajednicama na Kosovu imaju posebnu težinu i da zato predstavljaju dodatnu obavezu za nadležne organe vlasti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još