Kurti potvrdio smenu i imenovanje novih v. d. direktora

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, potvrdio je pisanja prištinskih medija o smeni direktora preduzeća Infrakos, KEK i Telekom, saopštivši ujedno da su vršioci dužnosti već imenovani.

„Luiđ Imeri (Luigj Ymeri), Burbuće Hana (Burbuqe Hana) i Dževat Ramosaj (Xhevat Ramosaj) novi su vršioci dužnosti direktora KEK-a, Telekoma Kosova i Infrakos-a“, saopštio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

U ovim javnim preduzećima nedavno su smenjeni odbori, dok su privremeni koji su potom imenovani smenili bivše direktore – Nijazi Tačija (Thaçi), Bedri Istrefija i Agrona Tačija (Thaçi).

„I dalje ćemo zaustavljati finansijsko krvarenje dobrim ekonomskim upravljanjem. Obećali smo oporavak javnih preduzeća i to je samo prvi korak“, saopštio je Kurti, čijoj je vladi izglasano nepoverenje nakon samo 52 dana postojanja, a dok se, već sledeće nedelje očekuje da će se početi sa radom na sastavljanju nove.

Podsetimo, prištinska Koha pisala je juče, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su smenjeni rukovodioci javnih preduzeća, među kojima su direktor i zamenik direktora Kosovske energetske korporacije KEK i izvršni direktor kosovskih železnica- Infrakos, kao i izvršni direktor kosovskog Telekoma.

Kosovska vlada predvođena Kurtijem odmah nakon što je formirana započela je sa procesom smene nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća na Kosovu, optužujući ih za korupciju i loše upravljanje kompanijama. Razrešila je Nadzorni odbor Trepče, a u međuvremenu još nekoliko drugih odbora javnih firmi na Kosovu, među kojima su i Telekom i Infrakos.

Nedavno je smenjen i izvršni direktor Trepča-jug, Basiri Ibrahimi, zbog „lošeg upravljanja kompanijom“ i kašnjenja plata.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još