• Početna>
  • Vesti>

U toku onlajn sednica Saveta bezbednosti o KiM, stavove Beograda brani Dačić

Zbog pandemije koronavirusa, današnja sednica Saveta bezbednosti, posvećena stanju na Kosovu i Metohiji održava se onlajn. Stavove Beograda zastupa šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Nakon predstavljanja izveštaja o stanju na Kosovu i Metohiji, učesnicima sednice obratio se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u obraćanju da sednica Saveta bezbednosti predstavlja snažnu poruku ljudima na KiM da u ovim teškim momentima tokom epidemije koronavirusa nisu ostavljeni sami.

On je naveo da je Beograd preduzeo odlučne mere da pomogne Srbima na KiM u suzbijanju epidemije.

“Dostavili smo medicinsku i zaštitnu opremu, poslali lekare i medicinske radnike, ali smo, takođe, od početka izražavali spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom”, rekao je Dačić.

On je ukazao da među zaraženima sa KiM, koji se leče u centralnoj Srbiji, ima i Srba i Albanaca i da je Beograd prošle nedelje Institutu za javno zdravlje u Prištini donirao 1.000 testova za utvrđivanje prisustva korona virusa.

Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svima da pruža neophodnu pomoć i solidarnost u ovom trenutku, jer su sada najvažniji ljudski životi i borba sa koronavirusom.

Predstavnik privremenih institucija u Prištini danas je Glauk Konjufca, ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu.

Odluku o tome da se na dnevni red sednice Saveta i izveštaj o KiM donela je trenutno predsedavajuća Saveta Dominikanska Republika.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još