• Početna>
  • Vesti>

Tanin: Lične i političke agende moraju biti ostavljene po strani kako bi se spasili životi

Snažno liderstvo i političko jedinstvo neophodni su na Kosovu više nego ikada pre dok se vodi bitka protiv “ogromnog izazova” koji predstavlja kovid-19, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin tokom obraćanja u Savetu bezbednosti.

Započevši svoj redovni brifing izražavanjem saučešća svima u području Misije čiji su životi pogođeni globalnim virusom, specijalni predstavnik generalnog sekretara Tanin govorio je o posebnoj ranjivosti Kosova u slučaju većeg širenja pandemije.

“Iako medicinsko osoblje ulaže herojske napore, resursi zdravstvene zaštite na Kosovu preopterećeni su do krajnjih granica” rekao je on.

Tanin je pohvalio brzu reakciju zdravstvenih vlasti u uvođenju mera kako bi se smanjilo širenje virusa i pozdravio finansijsku pomoć od stane država članica, kredite Evropske unije u iznosu od 100 miliona evra i hitan zajam Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 56.5 miliona dolara – u isto vreme pozivajući na dodatnu direktnu podršku onima koji su najviše pogođeni.

On je takođe izrazio zabrinutost povodom unutrašnje političke nestabilnosti, uključujući i izglasavanje nepoverenja u parlamentu, 25. marta.

“Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti” ističe Tanin.

On je naglasio i fokusiranu vladu, mobilizaciju ljudi i resursa, kao i snažno liderstvo kao tri ključna elementa za uspeh pobede nad kovidom-19.

“Pozivam političke lidere da se fokusiraju i da ujedine svoju energiju, a da lične i političke agende ostave po strani.”

On se takođe osvrnuo na pozitivne radnje koje su preduzete u okviru misije i van nje.

Primeri preko potrebne “pozitivne saradnje između zajednica i šire” uključuju poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Prištini i Beogradu, koja ja omogućila donaciju testova iz Srbije i slobodan protok osnovnih artikala preko prelaza; Prihvatanje kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT od strane Evropske mreže operatora prenosnog sistema, što će unaprediti regionalnu energetsku efikasnost; Imenovanje specijalnog predstavnika od strane Evropske unije kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao; Nedavne zajedničke inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD kao i početno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

SPGS Tanin je detaljno objasnio kako su UNMIK I UNKT prilagodili svoj rad tokom pandemije, pružili direktnu pomoć ranjivim zajednicama i opštinama, podržali lokalne zdravstvene vlasti, rade zajedno sa lokalnim medijskim partnerima u širenju informacija vezanih za javno zdravlje, odgovaraju na porast porodičnog nasilja za 36 odsto i blisko nadgledaju ljudska prava.

Misija je takođe preduzela sve mere opreza kako bi zaštitila svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije kovidom-19.

“Mi smo uz narod na Kosovu u borbi protiv pandemije kovid-19.”

Tanin je izrazio poštovanje liderima “sa obe strane” koji su podržali jedni druge u globalnoj borbi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još