• Početna>
  • Vesti>

KFOR podržava zdravstvene ustanove na KiM u borbi protiv pandemije

Misija KFOR-a pod vođstvom NATO-a donirala je bolnicama u Prištini i Gračanici opremu za ličnu zaštitu u vrednosti od 70 000 evra, u znak podrške tekućim naporima institucija na Kosovu i Metohiji protiv pandemije COVID-19.

Hiljade rukavica, maski, naočara, izolacione odeće, kao i infracrveni beskontaktni termometri i sredstva za antiseptičko čišćenje ruku biće obezbeđeni medicinskom osoblju kako bi im se pomoglo u adekvatnom lečenju pacijenata i izbeglo dalje širenje virusa, posebno među zdravstvenim radnicima koji svakodnevno obavljaju radni dan od vitalnog značaja.

Projekat je finansirao NATO, a realizovao tim za civilno-vojnu saradnju KFOR-a, a deo je sveukupne posvećenosti Alijanse u podršci njenim operacijama i zemljama članicama i partnerima.

„Donacija je čin solidarnosti koji odražava blisku saradnju razvijenu između KFOR-a i Ministarstva za javno zdravlje i deo je misije koju predvodi NATO da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice na KiM, kao što je to navedeno u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti iz 1999 godine“, izjavio je General Mikele Risi, komandant KFOR-a.

Od početka izbijanja virusa COVID-19, KFOR redovno nastavlja svoje aktivnosti, primenjujući oprezne i robusne mere – u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije – da ograniči širenje virusa i minimizira rizike za svoje pripadnike kao i za zajednice kojima su oni na usluzi.

„Sposobnost KFOR-a da sprovodi operacije nije ugrožena. Naše snage ostaju spremne i naš ključni rad se nastavlja” dodao je General Mikele Risi.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još