• Početna>
  • Vesti>

Gutereš pozvao na otklanjanje prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da su institucionalne reforme i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine glavna očekivanja međunarodne zajednice kada je reč o Kosovu i pozvao na brzo otklanjanje prepreka za nastavak produktivnog dijaloga.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu Unmika, koji će danas razmatrati Savet bezbednosti UN, Gutereš je istakao da prioriteti Misije ostaju zalaganje za bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu i da će u sporovođenju tih ciljeva nastaviti konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima. 

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020. Gutereš je naveo da je ohrabren “ličnom odlučnošću visokog predstavnika EU Žozepa Borela da predvodi napore za obnavljanje dijaloga uz posredovanje EU”, kao i “opipljivim koracima koje su preduzeli Beograd i Priština, uz podršku SAD, da podstaknu povezivanje i regionalnu saradnju obećanjem da će raditi na uspostavljanju direktnih vazdušnih, železničkih i drumskih veza”. 

Gutereš je u izveštaju koji je završen pre izglasavanja nepoverenja novoj kosovskoj vladi, ukazao da su “izbori na Kosovu doprineli mirnom prenosu vlasti i da je prvi put novu vladu formirala dotadašnja opozicija.

“Rezultat izbora stoga je predstavljao veliku promenu u političkom okruženju na Kosovu, odražavajući želju velikog dela kosovskog stanovništva za političkim promenama. Nova vlada postavila je ambiciozan program reformi, posebno u oblastima vladavine prava i privrednog razvoja, što su dugogodišnji izazovi na Kosovu i ujedno prioriteti za UN, navodi se i ističe da će za “uspeh tih napora biti potrebni politička volja i predanost nove vlade i spoljna podrška”. 

Gutereš je u izveštaju naveo i da je uprkos izazovima, u velikoj meri ohrabren aktivnostima zajedničke radne grupe za nestale osobe Beograda i Prištine, koja nastavlja da deluje uz učešće i podršku Unmika i drugih agencija.

Takođe je pozdravio rad Misije na unapređenju jačanja poverenja kroz različite inicijative u saradnji s vladom, civilnim društvom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim partnerima.

Unmik se, u saradnji sa Kosovskim timom UN usredsredio na oblasti koje su kritične za pomirenje u društvu i koje su neophodne za dijalog, kompromis i održivi mir. Kolektivni napori UN usredsređeni su na osnaživanje žena, mladih, civilnog društva i profesionalnih medija i podršku ostalim nosiocima pozitivnih promena na celom Kosovu, navodi se.

Projekti usredsređeni na jačanje institucionalnih kapaciteta i promociju višejezičnosti ojačali su podršku Misije kosovskim institucijama u zalaganju i zaštiti ljudskih prava, naglasio je Gutereš i izrazio nadu da se takav rad može proširiti i povezati sa sličnim inicijativama širom regiona. Takođe je ukazao na važnost fonda UN za podršku zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenim trovanjem olovom na Kosovu.

Posebno poglavlje u izveštaju odnosi se na uticaj pandemije virusa korona. Uz nabrajanje mera koje je radi sprečavanja širenja zaraze preduzela kosovska vlada ukazuje se da je Unmik u potpunosti operativan uprkos ograničenjima, ali sa ograničenom sposobnošću da primeni programske aktivnosti i projekte izgradnje povrerenja.

Kao Aneks I izveštaju generalnog sekretara UN dodat je izveštaj visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost o radu Euleksa od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020, dok se Aneks II odnosi na uspostavljanje Specijalizovanih sudskih veća i tužilaštva za procesuiranje zločina OVK na Kosovu.

Izvor: Beta

Foto: Avaz

Comments

Pročitaj još