• Početna>
  • Vesti>

Ambasadori u UN: Pandemija pokazala značaj saradnje, nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali su Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga kako bi se postigao sveobuhvatan i održiv dogovor, ukazujući da je pandemija koronavirusa pokazala značaj saradnje u borbi protiv zajedničkih izazova.

Ambasadori u UN su na video-sednici, na kojoj je stavove Srbije branio šef diplomatije Ivica Dačić, pozdravili imenovanje Miroslava Lajčaka na funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog, uz očekivanje da će se pregovori uskoro nastaviti.

Predstavnica SAD Keli Kraft pozvala je Prištinu da odmah i bezuslovno ukine recipročne mere i da se otvore mogućnosti za ekonomsku saradnju građana i povratak dijalogu.

Navela je da SAD podržavaju stabilan, bezbedan i prosperitetan region i da je posvećena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

SAD, kako je rekla, pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka i “raduju se” dobroj saradnji EU i SAD.

Istakla je da je pandemija koronavirusa pokazala da je saradnja država u svetu veoma važna, pa tako i u regionu Zapadnog Balkana i zahvalila Srbiji na pomoći prilikom povratka američkih građana u svoju zemlju.

Nebenzja: Ispred koje zastave je sedeo predstavnik Prištine

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja zapitao je ispred koje zastave i simbola je sedeo predstavnik prištinskih institucija Glauk Konjufca dok se obraćao na video-sednici i podsetio da on u nastupu na sednici SB UN treba da sedi ispred odgovarajućih simbola.

“Možda je to bila švedska ili ukrajinska zastava?”, rekao je Nebenzja.

Pozdravio je saradnju koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio u borbi protiv kovida 19, ali napomenuo da brine ponašanje Prištine.

Rekao je da na Kosovu vreba nova politička kriza, a da kosovski albanski lideri ne pokazuju interes za dijalog Beograda i Prištine.

“Mnogi na Zapadu požurili su da pozdrave ukidanje taksi, a činjenica da su one samo suspendovane sa još neprihavljivijihm zahtevima Beogradu”, rekao je Nebenzja.

Ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine zastao zato što EU nije osigurala da kosovski Albanci ispune obaveze preuzete pre sedam godina poput Zajednice srpskih opština.

Takođe je izrazio nadu da će se sa imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog pronaći rešenje.

Kina: Potrebno naći političko rešenje

Predstavnik Kine Džang Đun naglasio je da je ta zemlja uvek isticala da je najbolji način za postizanje rešenja dijalog, kao i da SB UN treba da nastavi da se bavi kosovskim pitanjem.

“Potrebno je naći političko rešenje. Poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zato smatramo da je važno nastaviti dijalog”, rekao je predstavnik Kine.

Istakao je da u celom procesu misija Unmik ima važnu ulogu, zbog čega njen rad podržava.

Velika Britanija pozdravlja rad Specijalnog suda

Predstavnica Velike Britanije Keren Pirs takođe je istakla da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine krucijalan za postizanje sveobuhvatnog prihvatljivog rešenja, naglasivši da se nada da će imenovanje Lajčaka pospešiti nastavak dijaloga.

Pozdravila je i rad Specijalnog suda za ratne zločine istakavši da pravda mora biti zadovoljena i pružena satisfakcijama porodicama stradalih.

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen pohvalio je saradnju “Srbije i Kosova” u borbi protiv koronavirusa, navodeći da je to dokaz da je napredak moguć ukoliko obe strane imaju isti cilj.

Dodao je da Nemačka takođe pozdravlja “ukidanje tarifa” od 1. aprila, što je bio, kako kaže, neophodan korak Prištine, a pozvao je i Beograd da prekine svoju kampanju povlačenja priznanja Kosova.

“Normalizacija je prioritet za Francusku”

Predstavnik Francuske Nikolas de Rivijer istakao je da je za tu zemlju prioritet normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kroz dijalog i dodao da je Francuska ubeđena da dve strane imaju evropsku budućnost i da je neophodno doći do sporazuma koji će doneti stabilnost na Zapadni Balkan.

Takođe, pozdravio je imenovanje Miroslava Lajčaka, kao i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BIH što je omogućilo protok robe.

Predstavnik Belgije pozvao je vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, kao i na jedinstvo i saradnju tokom epidemije.

Predstavnik Tunisa pozvao je međunarodnu zajednicu da nastave da ohrabruju Beograd i Prištinu da dođe do nastavka dijaloga i rešenja situacije.

Sednica SB UN se ovog puta održava u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije Kovida 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji ne zaseda kao do sada, već putem video konferencije.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još