• Početna>
  • Vesti>

USAID i UNICEF tokom pandemije korona virusa obezbeđuju dodatnu pomoć za porodice kojima je potrebna

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet, u društvu vršioca dužnosti ministra zdravlja Arbena Vitije i koordinatorke UN-a za Kosovo Ulrike Ričardson, posetio je distributivni centar Crvenog krsta u Prištini. Poseta je obeležila zvanično pokretanje partnerstva između Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u borbi protiv COVID-19.

“Sjedinjene Države su uspostavile partnerstvo sa UNICEF-om na Kosovu kako bi pomogle porodicama i institucijama koje se nalaze na prvoj liniji ove bitke. Samo je objedinjen međunarodni odgovor efikasan protiv ove globalne pretnje. Zajedno možemo poraziti COVID- 19,” rekao je ambasador Kosnet tokom posete.

Vlada Sjedinjenih Država je, kroz Agenciju Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj, dodelila 1,1 milion američkih dolara u cilju pružanja operativne podrške i povećanja sposobnosti Kosova za odgovarajuće reagovanje u zaustavljanju daljeg širenja COVID-19 kao i ublažavanju njegovih posledica.

UNICEF je jedan od USAID-ovih izvršnih partnera i biće usredsresređen na razvoj i implementaciju širom Kosova kampanje za pranje ruku zajedno sa porukama o merama za prevenciju / kontrolu infekcija i promovisanju održavanja lične higijene kao i na nabavku i distribuciju kritičnih higijenskih potrepština (uključujući sapune, deterdžente i higijenske komplete) za najugroženija domaćinstva, ustanove i zajednice, uključujući romske i aškalijske zajednice.

Akcenat je stavljen i na pripremu usmerenih i tačnih informacija o tome kako sprečiti COVID-19 i potražiti pomoć, putem odgovarajućih i od konteksta zavisnih kanala i društvenih medija, masovnih medija namenjenih deci i njihovim negovateljima, kao i trudnicama i dojiljama, kao i na prikupljanje i analizu podataka o pogođenim zajednicama.

Porodični higijenski kompleti finansirani od vlade SAD-a biće raspoređeni u 26 opština. Pored toga, higijenski kompleti za porodice i decu za marginalizovane trudnice i decu biće podeljeni u 31 opštini, a higijenski kompleti za porodične medicinske centre biće raspoređeni u 38 opština.

Građani se za dodatne informacije, mogu obratiti Džeraldini Cernobregu, specijalistkinji za informisanje i komunikaciju, na broj telefona 049-95-85-95.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još