• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji još 5 preminulo, 162 zaražena, ukupno 7.276 obolelih od kovida

Ukupno je 7.276 slučajeva zaraženih koronavirusom u Srbiji. Testirano još 2.688 osoba, od kojih su 162 pozitivne. Hospitalizovano je 3.477 pacijenata. Na respiratorima je 96 pacijenata obolelih od kovida.

Testirane ukupno 51.324 osobe koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja.

Preminulo je još pet osoba, četiri muškog i jedna ženskog pola. Ukupno je preminulo 139 ljudi. Izlečene 1.063 osobe.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da Srbija izlazi iz epidemije. Vraćanje virusa na severnu hemisferu je postalo sve jasnije artikulisano kako po stavovima SZO, a tako i po stavovima predsednika nekih država i o tome se ozbiljno razmišlja, dodaje Kon.

“Kada izađemo iz ove situacije, moramo da sačuvamo i kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i postupno da smanjujemo mere kako bismo zadržali preko potrebnu budnost. Nećemo odjednom da uđemo u normalan život” ističe epidemiolog.

Izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa i epidemijskog javljanja bolesti, kad dođemo do desete nedelje, biće pojedinačnih otkrivanja bolesti, navodi Kon.

“Ekscesne situacije su moguće, ali sve manje, jer je nadzor sve bolji, a aktivnost virusa je manja”, dodaje epidemiolog Kon. 

Pre otvaranja granica je potrebno napraviti dobru strategiju kako ćemo se štititi od importovanih slučajeva, napominje Kon dodajući da će mere u okviru epidemije biti na snazi i dalje.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još