Sutra video-sednica SB UN, Dačić o situaciji na KiM

Savet bezbednosti UN održaće sutra video-sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji, a ministar Ivica Dačić kaže da će tom prilikom ponovo ukazati na situaciju na KiM, i na probleme u dijalogu, koji je blokiran uvođenjem taksi i mere reciprociteta.

Sednica SB UN se ovog puta održava u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije Kovida 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji ne zaseda kao do sada, već putem video konferencije.

“Zahvalni smo Dominikanskoj Republici, kao predsedavajućoj, što je stavila na dnevni red razmatranje izveštaja o stanju na KiM. To je deo našeg ranijeg dogovora sa državama članicama da se periodično raspravlja o tome. Važno je da je ta tema sačuvana na agendi Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić za “Tanjug.”

Na “video-sednici” učestvovaće predstavnici 15 zemalja članica SB UN, kao i šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin, te IDačić kao predstavnik Srbije.

Kao predstavnik privremenih institucija u Prištini na sednici će učestvovati Glauk Konjufca, inače ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu.

“On će, kako je najavljeno, uzeti učešće u radu Saveta bezbednosti, što je promena, jer je do sada učestvovala Vljora Čitaku, kao tzv. ambasador Kosova u SAD. Oni su time stalno pokazivali da ne pridaju značaj Savetu bezbednosti, a očigledno je da zbog njihovih unutrašnjih odnosa i zahteva da se ona smeni sa tog mesta, došlo do ovakve promene”, smatra Dačić.

Kada je reč o eventualnom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić kaže da bi do nastavka dijaloga moglo da dođe i doći će, čim budu ukinute takse i mere reciprociteta.

Beograd pokazao visok stepen konstruktivnosti

Ponavlja da su mere nanele štetu, blokirale dijalog, a da je Beograd pokazao visok stepen konstruktivnosti.

Očigledno je, kaže, da je problem dublji, jer u Prištini smatraju da dijalog nema o čemu da se vodi i da je to pitanje već rešeno.

Priština, pojašnjava, polazi od toga da je Kosovo već proglašeno nezavisnom državom, i da treba da bude obeležavano i predstavljano svuda na isti način kao i Srbija, što je, naglašava, potpuno suprotno duhu briselskih razgovora, koji su od početka statusno neutralni.

Na pitanje ima li kontakata na relaciji Beograd – Brisel, po pitanju dijaloga, Dačić podseća da se time bavi predsednik Aleksandar Vučić, koji je, telefonom pre oko mesec dana razgovarao sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, a pre desetak dana i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

“Mi pozdravljamo imenovanje Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU i nadamo se da će to doprineti oživljavaju dijaloga. Ali, dijalog može da se nastavi samo kada budu ukinute takse, i mere reciprociteta”, jasan je šef srpske diplomatije.

Povodom pojedinih zahteva albanskih lobista za smenu Ričarda Grenela, Dačić kaže da je to još jedan pokazatelj koliko oni nisu svesni situacije u svetu.

“Ima jedna anegdota, da je, u vreme intervencije Sovjetskog saveza protiv Čehoslovačke, opštinski komitet Danilovgrada zasedao i doneo odluku da se Sovjetski savez povuče odmah iz Čehoslovačke. I onda se javio neko i pitao šta ćemo ako se ne povuče. Odgovor je bio – odmah ćemo da zakažemo novi sastanak opštinskog komiteta. Ovo, otprilike, liči na to”, primećuje Dačić.

“Oni će da uslovljavaju američkog predsednika koga će on da imenuje za svog specijalnog predstavnika? To je smešno, i žalosno”, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje kakav je bio odnos Prištine sa ranijom administracijom SAD, koja je radila sve što su od nje tražili.

“Situacija se promenila, ali se nije promenila zato što neko želi da radi u korist Srbije, već su jednostavno otvorili mogućnost da se dođe do dogovora i do dijaloga i mi smo na tome zahvalni i pozdravljamo takav pristup”, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još