• Početna>
  • Vesti>

Rektor Zdravko Vitošević za Radio Kosovska Mitrovica: Godina otvorenog upisa, besplatno školovanje za sve buduće brucoše

Rektor Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Prof. dr Zdravko Vitošević je studentima Prištinskog univerziteta kojih ima devet i po hiljada,  u ime samog univerziteta, svih zaposlenih, profesora, nastavnika i saradnika  čestitao  njihov dan.

U razgovoru za Radio Kosovska Mitrovica govori o planovima za junski ispitni rok, upisu u novu akademsku godinu, i elektronskoj platformi koju studenti koriste, a koju je među prvim državnim univerzitetima primenio Univerzitet Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Istakao je da je činjenica da trenutak i način na koji obeležavaju ovaj dan je nesvakidašnji, posebno za studente koji organizuju niz sportskih manifetsacija, kultuno umetnički program, nastup horova , i najzad “se sve to završi jednim predivnim okupljanjem na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici”.

“Nažalost ovog dana  mi nećemo tako uspeti da proslavimo Dan studenata, ali ćemo ga proslaviti u elektronskim učionicama, čitaonicama, na platformama našeg univerziteta gde će naši studenti kao i svakog dana da prate predavanja, da prate sve one zadatke koje student ima ispred sebe” rekao je u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica, rektor Prof.dr Zdravko Vitošević.


“Želim da izrazim zadovoljstvo angažovanjem naših studenata u svim aktivnostima kriznih štabova u opštinama severnog dela Kosova i Metohije , ali i Gračanice, Raniluga, Kusca, Štrpca i ostalih sredina gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Jako dorbo organizovani krizni štabovi i jako dobro organizovani volonteri , studenti koji pomažu starijima, ne samo svojim porodicama nego i starijima, nemoćnima, noseći im lekove, i hranu i jesu upravo dobar način da obeležimo Dan studenata” rekao je rektor i zahvalio svim studentima što sve to čine  ne zaboravljajući svoje svakodnevne obaveze prema univerzitetu i studentskim progamima koji rade.

Vitošević se zahvalio svima onima koji su uputili čestike studentima, i kako je rekao pre svega direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, članovima Vlade Republike Srbije , resornom ministarstvu i svima onima koji su ispred univerzitetske i akademske zajednice Republike Srbije uputili čestitke.

Nakon 25. maja mogućnost da pozovemo studente da u manjim grupama prisustvuju ispitima

Rektor je pohvalio aktivnosti  Ministarstva prosvete Republike Srbije na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

“Formirana je radna grupa na čelu sa državnim sekretarom za visoko obrazovanje koja svake nedelje prati aktivnosti svih univerziteta u Republici Srbiji i mi ćemo sladeće nedelje u Beogradu imati rektorski kolegijum konferencija Univerziteta Srbije gde ćemo raspravljati o mogućnostima i načinima organizacije. Prvim danom popuštanja mera zaštite od pandemije mi ćemo razmotrti mogućnost da na neki način uklopimo i mere koje bismo prema studentima uspeli da organizujemo. Tu pre svega mislim na mogućnost da negde iza 25. maja uspemo da pozovemo naše studente da svojim prirustvom, ali u manjim gruapama organizujemo izvesne ispite” rekao je Vitošević istakavši da to pre sve zavisi od procene situacije merodavnih i meritornih tela, i od stručnih službi Vlade Republike Srbije koje upravljaju u stiuaciji  pandemije.

Pridržavajući se tih mera  rektor ističe da će prvi ispitni rok biti organizovan čim to buda moguće, te da očekuje da već krajem maja budu u prilici da  analizom situacije dođu do rešenja tako što će za ispite koji ne mogu da se odlože pozvati prve studente , i pozvati na konsultacije što preko online veza, elektronskim mogućnostima, što preko prisustva u manjim grupama, ali da će o tome govoriti kada za to dođe vreme.

Poruka studentima: Vredno radite , ispita će biti

Retkor Zdravko Vitošević je studentima poručio da nastave da vredno rade, da se pripremaju za ispite kojih će biti organizovani kada se za to stvore uslovi, a da su očekivanja za jun mesec.

“Studenti nemaju razloga za brigu. Meritorna tela Ministarstva prosvete, nauke Ii tehnološkog razvoja, prateći situaciju sa Konferencijom Univerziteta Srbije i rektorskim kolegijumom na vreme će ih obavestiti o svim njihovim aktinvostima koje treba da ispune. Oni su do sada svojim prisustvom u elektronskim učionicama, na platformama elektronskog učenja i sadržaja elektronskih ispita , odnosno provere znanja, pokazali da su se jako dobro snašli i u ovoj situaciji . Mi apsolutno imamo sve podatke sa provera znanja koji su rađeni na osnovu toga mi ćemo praviti spiskove i pozivati studente kada dođe vreme da učestvuju”.

Naš univerzitet je među prvim državnim univerzitetima uspeo da realizuje kompletnu nastavu na elektronskim platformama

Vitošević ističe da je postavljanje na platforme elektronskog učenja, elektronskih učionica , elektronskih bibliotečkih prostora i promocije studijskih programa univerziteta napravljen  dobar iskorak prema afirmaciji univerziteta.

“Naš univerzitet je među prvim državnim univerzitetima uspeo da realizuje kompletnu nastavu na elektronskim platformama i da ona apsolutno ima mogućnosti da iskontroliše sve aktivnosti nastavnika, saradnika, i naših studenata. Zadatke koje naši studenti ispunjavaju su proverljivi i mi putem testova proveravamo njihova znanja. Kada sve to student koji želi da upiše neki od studijskih programa na našem univerzitetu ima prilike da vidi, onda mu je jako bitno i jako značajno da su planovi i programi na našem univerzitetu ispunjeni, što će značiti da je godina apsolutno korektno urađena i da upis koji se predviđa za narednu školsku godinu će biti takođe godina otvorenog  upisa” rekao je rektor.

Bez plaćanja školarine za brucoše na svim studijskim programima

Zahvaljujući naporima Vlade Republike Srbije mi ćemo i ove godine omogućiti potpuno otvoren, besplatni upis za prvu godinu za svih naših deset fakulteta i sve naše studijske programe, za studente koji upisuju akademske studije na prvoj godini, rekao je rektor. ” Eto dobre prilike da afirmišemo naš univerzitet, da ga predstavimo i da kažemo koliko on jeste u funkciji obrazovanja, naučno istraživačkog rada i svega onoga što akademska zajednica zahteva kao nešto što jeste univerzitesko, akademsko obrazovanje. To jeste afirmacija svih naših fakulteta, to jeste poziv za sve mlade ljude koji planiraju da upišu neki od studijskih programa da nam se jave, da na platformama našeg fakulteta se informišu o uslovima upisa na neki od studijskih programa”.

Rektor naglašava da svako prethodno mora da ispuni uslove neophodne Zakonom o visokom obrazovanju.

“Vlada Republike Srbije je striktna u propisivanju tih zahteva i naravno akademska zajednica jako vodi računa da svaki od tih zahteva bude ispunjen. Oni koji to ispune i  budu upisali neki od studijskih programa biće stavljeni u režim besplatnog studiranja “ istakao je u razgovoru za program Radio Kosovske Mitrovice.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još