• Početna>
  • Vesti>

Pristalice LVV pozivaju na okupljanje 4. maja – „za izbore i legitimnu vladu“

Pristalice pokreta Samoopredeljenje uputile su poziv građanima da 4. maja, a nakon prestanka važenja mera kosovske vlade protiv koronavirusa, izađu na ulice i iskažu nezadovoljstvo zbog najave formiranja nove kosovske vlade bez održavanja izbora, prenosi Gazeta Express.

Pristalice ovog pokreta obaveštavaju građane da će se 4. maja u 14 časova okupiti na Trgu Skenderbeg u Prištini.

„Nakon završetka važenja mera ograničenja kretanja (s ciljem sprečavanja COVID-19), u ponedeljak 4. maja, da izađemo svi na manifestaciju za zaštitu Republike Kosovo“, navodi se u njihovoj najavi.

U saopštenju se navodi da žele nove izbore i legitimnu vladu, prenosi Gazeta Express.

„Želimo izbore i ne dozvoljavamo krađu vlasti. Želimo legitimnu vladu koju je izabrao narod Kosova. Ne zanemarujte volju ljudi“.

Poziv pristalica pokreta Samoopredeljenje stiže nakon jučerašnjeg konsultativnog sastanka sa partijama na Kosovu o formiranju nove kosovske vlade, koji je organizovao kosovski predsednik Hašim Tačim, a gde je saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u skupštini za formiranje nove vlade i bez izbora.

Ovom sastanku prethodilo je još jednom Tačijevo pismo Kurtiju kojim ga je obavestio da nije iskoristio pravo da predloži novog kandidata za formiranje Vlade zbog čega su pokrenute konsultacije.

Kurti je u naknadnoj reakciji ponovio da su izbori jedina opcija i da bi trebalo da budu održani posle pandemije kao i da je svaka druga odluka osim izbora „odstupanje od volje građana i prekoračenje ovlašćenja predsednika“.

Komentarišući Tačijevu izjavu poručio je da će se ona najverovatnije naći pred Ustavnim sudom.

Osim toga, poziv pristalica pokreta Samoopredeljenje stiže u sred pandemije koronavirusa kada se širom sveta primenjuju mere fizičkog distanciranja i kada se na građane apeluje da ne napuštaju svoje domove osim u nuždi.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo zdravlja uvelo je sredinom aprila novi set mera u borbi protiv koronavirusa, na osnovu kog se kretanje osobama starijim od 16 godina ograničava na 90 minuta dnevno, a na osnovu matičnog broja. Ova odluka, kako je tada najavljeno, prestaje da važi 4. maja, za kad je i zakazano okupljanje pristalica ovog pokreta.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još