• Početna>
  • Vesti>

Dvadesetdvogodišnjica prvog masovnog kidnapovanja Srba na KiM

Dok se u čitavom svetu, pa i kod nas, broje žrtve virusa koji je desetine hiljada porodica zavio u crno, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika čuva uspomenu na žrtve bezumlja, na nevino postradale Srbe i nealbance od 1998. godine do danas. 

“Želimo da podsetimo domaću i međunarodnu javnost da se prvo organizovano, masovno kidnapovanje srpskih civila na Kosovu i Metohiji od strane takozvane oslobodilačke vojske Kosova dogodilo 22. i 23. Aprila 1998. godine. Već u maju i junu, kidnapovani su belaćevački rudari, a mesec dana kasnije na red dolazi Orahovac, Velika Hoča… i pošast se poput sadašnje pandemije, proširila na sve sredine na Kosovu i Metohiji gde su Srbi živeli.

Dok je Država Srbija u svojoj južnoj pokrajini bila prisutna u punom kapacitetu, albanski teroristi su pre dvadeset dve godine kidnapovali ili ubili sedmoro kosmetskih Srba kod Dečana. Otmice srpske nejači, počele su u selima Gornji Ratiš i Dašinovac.

Uz njihove porodice, koje se sa neprolaznim  bolom i setom  sećaju Vukosave Marković (62), Darinke Kovač (67), Milice Radunović (61), Milke Vlahović (66), Milovana Vlahovića (64), Miloša Radunovića (61) i Slobodana Radoševića (56), Udruženje porodica kosmetskih stradalnika svake godine obeležavajući godišnjicu ovog zločina, čuva uspomenu na njih. Opominjemo i podsećamo na bezumlje koje je hiljade porodica zavilo u crno. I uvek postavljamo pitanja na koja ne dobijamo odgovore: Kome su i zašto smetali seljani stari između 60 i 70 godina? I, kako je moguće da niko, ama baš niko nije pravedno kažnjen zbog otmica i ubistava srpske nejači na Kosmetu?

Do danas, tela nekih od njih nisu pronađena, iako se pouzdano zna da su svi ubijeni na vrlo svirep i okrutan način. Ove nevine ljude ubili su pripadnici  takozvane oslobodilačke vojske Kosova, u „operativnoj zoni“ koju je kontrolisao Ramuš Haradinaj. Svi zapadni centri moći su ih u to vreme, tretirali  i nazivali terorističkom organizacijom.

Za nas, porodice nevino postradalih, ali i svih 250.000 prognanih sa svojih viševekovnih ognjišta na koja se vratilo jedva dva odsto, oni su bili i ostali teroristi kojima će se, verujemo, jednoga dana ipak suditi i presuditi za zločine koje su počinili zarad ostvarenja sna o etnički čistom Kosovu”, stoji u saopštenju Udruženja.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Comments

Pročitaj još