• Početna>
  • Vesti>

Uznemiravanje novinara i advokata tokom vršenja posla u Kuzminu; UNS protestuje

Tokom snimanja priče o kopanju bušotina na privatnim imanjima meštana Kuzmina kod Kosova Polja, radnici Turske firme „Bindi“ sa sedištem u Albaniji fotografisali su novinarsku ekipu RTV Kim, registarske tablice nnjihovog automobila, kao i automobil advokatice Jovane Filipović koja je bila na licu mesta. Intervenisala je i Kosovska policija.

Naime, na poziv meštana Kuzmina, ekipa RTV Kim je zajedno sa snimateljem RTS-a došla u selo kako bi snimila tv prilog o iskopavanju rupa na njihovim njivama u potrazi za ugljem. Nakon razgovora sa nezadovoljnim meštanima, novinari su otišli na lice mesta kako bi se uverili o kakvim iskopavanjima se radi. Nakon što su radnici primetili kamere pozvali su svoje pretpostavljene koji su ubrzo došli i rekli da ne mogu da snimaju.

“U jednom trenutku su se ti radnici uznemirili i pozvali su svoje nadležne izvođače radova, u pitanju je turska firma, onda su oni došli i rekli su nam da ne možemo da snimamo i tražili su da obrišemo taj materijal. Jedan od radnika je fotografisao naše službeno vozilo, registarske tablice, naše i vozila advokatice Jovane Filipović. Onda smo pozvali policiju, koja je došla i uzela izjave i od predstavnika firme i od nas. Nastao je problem ni zbog čega. Mi smo došli da obavimo svoj posao, oni su radili svoj posao. Zašto je to tako ispalo, ako je sve legalno, prosto mi nije jasno”, kaže novinarka RTV Kim Zorica Vorgučić.

“Došli smo da vidimo o kakvim iskopinama je reč, o kakvim bušotinama. Imali smo problem, jer su radnici koji rade za ovim mašinama bili jako neprijatni prema nama, fotografisali su privatna vozila, moje vozilo konkretno i vozilo medija”, kaže Jovana Filipović.

Pripadnici Kosovske policije iz stanice u Kosovu Polju legitimisali su predstavnike kompanije, a Vorgučićeva i Filipovićeva su u međuvremenu podnele krivičnu prijavu protiv radnika firme “Bindi” za neovlašćeno fotografisanje.

Turska kompanija “Bindi” koju je angažovala Kosovska energetska kompanija (KEK) vrši iskopavanja na području sela Kuzmin u potrazi za nalazištima uglja. Kako su rekli meštani Kuzmina, radovi se izvode već dva meseca, a odnedavno i na obradivim parcelama u njihovom vlasništvu. 

Kako saznajemo, vlasnicima je dato samo usmeno obećanje da će dobiti novčanu nadoknadu, međutim, kako oni tvrde, za to ne postoji nikakav dokument. 

UNS: “Policija da utvrdi ko uznemirava novinare u Kuzminu”

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu protestuju zbog onemogućavanja rada novinarskoj ekipi RTV KiM iz Čaglavice i snimatelju Radio-televizije Srbije na novinarskom zadatku u selu Kuzmin kod Kosova Polja i traže da policija utvrdi ko ih je ometao i uznemiravao, kako bi mogli pred tužilaštvom da pokrenu postupak.

Kolege su obavestile UNS da je, dok su televizijske ekipe snimale prilog o iskopavanju rupa u potrazi za ugljem na periferiji ovog sela, stigao automobil turske firme „Bindi”, koja izvodi radove, sa registarskim oznakama Republike Albanije.

Tri osobe koje su izašle iz automobila rekle su novinarskim ekipama da ne smeju da ih snimaju, a radnik je fotografisao registarske tablice službenih vozila novinarskih ekipa i rukama im pokazao simbol albanskog orla.

Advokatica Jovana Filipović, koja je bila sa novinarima, pozvala je policiju u Kosovu Polju, posle čega je sa novinarkom RTV KiM Zoricom Vorgučić podnela prijavu protiv radnika firme za neovlašćeno fotografisanje.

UNS i UNS na Kosovu ističu da niko nema pravo da ometa novinare na profesionalnom zadatku, a posebno ne sme da bez dopuštenja snima registarske oznake njihovih službenih automobila.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još