• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova i Metohije jedan novooboleli, 6 izlečeno

U poslednja 24 časa na severu Kosova i Metohije registrovan je jedan slučaj zaraze korona virusom dok je 6 pacijenata izlečeno, saopštio je na konferenciji za medije ispred Zavoda za javno zdravlje epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Novooboleli pacijent je osoba muškog pola iz Zvečana a od početka uzorkovanja do jučerašnjeg dana, testirano je ukupno 700 lica, od čega je 82 obolelo.

Izlečena su 27 pacijenata a jutros je na analizu poslato 35 uzoraka, dodaje Antonijević.

U Kosovskoj Mitrovci se nalaze 33 obolela pacijenta, u Zvečanu 20, Leposaviću 11 i u Zubinom Potoku 19 pacijenata.

U Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici su smeštena 33 lica sa lakšom kliničkom slikom. U KBC Kosovska Mitrovica se nalazi 14 pacijenata sa umerenom kliničkom slikom, 4 osobe se nalaze u KC Kragujevac i dva pacijenta u KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Antonijević je još jednom apelovao na građane da poštuju propisane mere, nose zaštitne maske i rukavice i održavaju socijalnu distancu.

Vršilac dužnosti direktora KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek ističe da je u prethodna dva dana registrovan manji broj pacijenata zaraženih korona virusom.

“Broj pacijenata koji se nalaze u Studentskom centru je mnogo veći od onog broja koji se nalazi u KBC Kosovska Mitrovica. To znači da se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ili gotovo bez simptoma, nalaze u Studenskom centru dok se pacijenti sa simptomima i težom kliničkom slikom nalaze u KBC-u” rekao je Elek.

Elek navodi da građani severa Kosova i Metohije poštuju propisane mere, o čemu govori i broj zaraženih.

“Svi pacijenti su u stabilnom zdravstvenom stanju, osim jedne pacijentkinje koja je na respiratoru, koja ima više od 80 godina. Ostali pacijenti su stabilno i u ovom momentu se ne razmišlja o prebacivanju u drugu tercijarnu zdravstvenu ustanovu. Pacijenti koji nam sada dolaze su pacijenti sa blažom kliničkom slikom, što ide u prilog da je virus izgubio na jačini iako se mi ovde nalazimo na kraju četvrte nedelje” rekao je on.

On dodaje su preduzete mere dale izuzetno dobre rezultate i da će se u narednom periodu povećati broj testiranja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još