• Početna>
  • Vesti>

Specijalni sud: U toku preispitivanje podignutih optužnica protiv bivših pripadnika OVK

Specijalizovana veća Kosova, poznata u javnosti kao sud za ratne zločine OVK, nisu danas potvrdila ali ni demantovala navode medija u Prištini da su podignute dve optužnice.

U intervjuu za Kosovo Onlajn advokat Tom Gaši pre nekoliko dana je govorio na ovu temu, kada je pomenuo da su jedna ili dve optužnice podignute i da se sada čeka na odluku Specijalnog suda hoće li pokrenuti suđenje.

Tragom ove vesti na pitanje Tanjuga da li su i koliko optužnica dobili, u Specijalizovanim većima su potvrdili da su takve informacije poverljive sve do trenutka potvrđivanja optužnice.

“U skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća sa liste međunarodnih sudija, predsednica je u februaru odredila sudiju za prethodni postupak koji će ispitati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca. Sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak”, navode iz Specijalizovanih veća.

Dodaje se da tokom faze potvrđivanja optužnice, određeni sudija za prethodni postupak pregleda dokazni materijal priložen uz optužnicu da bi odlučio da li “u vezi sa osumnjičenim postoji dobro utemeljena sumnja”.

Naglašavaju da je u ovom trenutku nepotvrđena optužnica strogo poverljiva, kao i da Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da donose odluku da li će optužnicu da potvrdi ili odbaci.

Ukoliko sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu u celosti ili delimično, status osumnjičenog se menja i on postaje optuženo lice, a optužnica se obelodanjuje javnosti.

Izvor: Tanjug, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još