• Početna>
  • Vesti>

Kulturna epidemija u “Akvarijusu” – U aprilu “Slomljeni snovi” i “Plodovi gneva”

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice nastavlja i u drugoj polivini meseca aprila da realizuje umetnički program putem interneta, kako bi omogućio svim ljubiteljima umetnosti da održe mentalnu, intelektualnu i kulturnu kondciju za vreme izolacije.

Likovni program realizuje se u virtuelnoj galeriji prezentovanoj na internet i fejsbuk stranici „Akvarijusa“. Od srede 22. aprila 2020. godine biće predstavljena izložba slika i grafika likovnog umetnika Tonija Osotjića (BiH, S. Makedonija) „Slomljeni snovi“. Ostojić, koji je magistriaro na Fakultetu umetnosti u Skoplju, trenutno živi u Banja Luci gde predaje grafiku na Fakultetu Lijepih Umjetnosti na Nezavisnom Univerzitetu Banja Luka. Njegove radove, nastale na cink pločama, posetioci će moći pogledati u virtuelnoj galeriji na internet i fejsbuk stranicama „Akvarijusa“ i „Alternativne“, gde će biti prezentovan i elektronski katalog i postavljen razgovor sa autorom.

U virtuelnoj galeriji PKC „Akvarijus“ moguće je pogledati i izložbu crteža kraljevačkog likovnog umetnika Aleksandra Glibetića „Dnevnik u karantinu“.

Izložbe su nastale u okviru projekta ArtCult koji sprovode „Alternativna“ i Privatni kulturni centar „Akvarijus“ a podržava UNMIK.

Ciklus razgovora „Borilački klub – Knjigom o glavom“ nastavlja se 29. aprila 2020. godine a povod za razgovor biće roman „Plodovi gneva“ američkog književnika i nobelovca Džona Stajnbeka koji govori o ekonomskoj krizi tokom tridesetih godina prošlog veka u SAD-u. Razgovor će se odvijati u okviru platforme ZOOM. Urednici ovog programa su Branislav Nešović i Marko Rakić a moderator je Aleksandar Dunđerin. PKC „Akvarijus“ ovaj program realizuje u saradnji sa Lokalnom inicijativom Link, a uz medisjku podršku portala „Alterantivna“.

Na internet strani i ju tjub kanalu „Akvarijusa“ moguće je od 24. aprila 2020. godine pogledati snimak prethodnog razgovora o romanu „Besnilo“ Borislava Pekića u kojem su učestvovali Branislav Nešović, Ana Marija Ivković, Sanja Beronja (Pariz), Ivan Stanojević (Beograd), Slobodan Stošić, Marko Rakić i Aleksandar Dunđerin.

Na ju tjub kanalu Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ postavljene su i neke od pozorišnih predstava, filmova i video zapisa u produkciji PKC-a.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još