• Početna>
  • Vesti>

Joksimović: Značajno da čujemo jasan stav EU i Lajčaka o principima dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji najavljuje posvećenost nastavku dijaloga, nije dobio lak zadatak, ocenjuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, i dodaje da je u trenutnim okolnostima i dalje nemoguće obnoviti dijalog u punom kapacitetu jer je u međuvremenu u Prištini došlo do pada Vlade Aljbina Kurtija.

Joksimović u pisanoj izjavi Tanjugu navodi da je značajno da čujemo jasan stav EU i Lajčaka o principima budućeg dijaloga i temeljnoj razmeni mišljenja o do sada postignutom u dijalogu, pre nego što se uopšte stvore potrebni i dovoljni uslovi za razgovore o postizanju Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Ministarka naglašava da se Beograd ponaša odgovorno, prati situaciju i dodaje da se i predsednik Aleksandar Vučić čuo telefonski sa Lajčakom.

“Verujem da je predsednik Lajčaku izložio jasno naše pozicije po pitanju nesprovedenih obaveza od strane Prištine, čime će se svakako Lajčak kao predstavnik EU medijatora baviti”, navodi Joksimović.

Pre tri dana navršilo se sedam godina od potpisivanja Briselskog dogovora, a Joksimović komentarišući šta je EU za to vreme pokazala i šta bi sada mogla da ponudi u nastavku dijaloga i traženju konačnog rešenja, kaže da imamo rezultat koji u izvesnom smislu odražava neuspeh zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU kao garanta i medijatora da obezbedi da se potpisano sprovede.

Na Briselski sporazum svoj potpis je stavila i tadašnja visoka predstavnica Ketrin Ešton, podseća Joksimović i dodaje da je time taj sporazum postao deo Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

“Priština je pored brojnih drugih nekonstruktivnih poteza, uvela i carinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i prekršila regionalni sporazum CEFTA”, ističe Joksimović.

Dodaje da je zato značajno da čujemo jasan stav EU i Lajčaka o principima budućeg dijaloga i temeljnoj razmeni mišljenja o do sada postignutom u dijalogu, pre nego što se uopšte stvore potrebni i dovoljni uslovi za razgovore o postizanju Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Pročitaj još