Lajčak: Inicijative za regionalnu saradnju su važne

Miroslav Lajčák, Slovak Minister for Foreign Affairs

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su inicijative za regionalnu saradnju veoma važne u rešavanju današnjih izazova.

Lajčak je, u postu na Tviter nalogu, poručio da pozdravlja izjavu šefova misija na Kosovu i da su inicijative za regionalnu saradnju veoma važne u rešavanju današnjih izazova.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinatori UN za razvoj pozvali su večeras političke lidere na Kosovu da podrže međunarodne napore za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja koronavirusa i da se suzdrže od politizacije međunarodne pomoći.

Ova reakcija došla je nakon mnogih kritika na račun kosovske vlade zbog prihvatanja pomoći koju je Srbija uputila Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova u vidu 1.000 testova za koronavirus.

U saopštenju Apostolova i drugi ambasadori poručili su da politika mora da bude ostavljena po strani kako bi svi građani u vreme pandemijske krize dobili potrebnu medicinsku pomoć.

Izvor Kosovoonline

Comments

Pročitaj još