• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Obaranje vlade bio državni udar, Grenel usko uključen u proces

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti nazvao je danas obaranje njegove vlade državnim udarom, uz ocenu da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel bio usko uključen u taj proces.

Grenel, prema Kurtijevim rečima, želi ishitreni sporazum sa Srbijom, koji će uključivati razmenu teritorija, ali da je sam jasno stavio do znanja da će za svaki sporazum sa Srbijom biti potrebno odobrenje građana Kosova.

Kurti je, što se tiče uloge američke ambasade na Kosovu kada je u pitanju ceo taj proces, rekao da je pregovore oteo ambasador Grenel.

Kurti nagoveštava da će njegova stranka podržati masovne proteste protiv bilo koje nove vlade koja se formira. Dodaje da će uslediti „faza destabilizacije“.

On je izneo ove komentare danas tokom onlajn konferencije o međunarodnim medijima.

Konferenciju, koju je organizovao bečki “Pres Klub Konkordia”, na Tviteru je pratio bosanski analitičar i novinar Jasmin Mujanović, čiji sažetak je Koha prenela u celosti.

Na konferenciji je Kurti govorio o padu svoje vlade i tekućim pregovorima o onome što je nazvao hitnim sporazumom o razmeni teritorija. On je rekao da su razgovori o razmeni teritorija počeli tokom mandata Federike Mogerini i da ih direktno vode kancelarije Tačija i Vučića.

Dodao je da je Grenel preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na Kurtija da pristane na ono što premijer u ostavci smatra brzim nepromišljenim rešenjem.

Na toj konferenciji Kurti je internacionalnim novinarima otvoreno rekao da želi sporazum sa Srbijom, ali dogovor bez mapa.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera rekao je da je predsednik Kosova Hašim Tači radio na rušenju njegove vlade, pošto je želeo da proglasi vanredno stanje, pošalje vojsku na ulice, stvori incidente i posledično utre put za brzopletom sporazumu o razmeni teritorija bez demokratskog nadzora.

Predsednik Tači želi hitan sporazum sa Srbijom, sa jasnim razlogom izbegavanja zatvora, bilo na Kosovu, bilo u inostranstvu.

“Srbija želi članstvo u EU, dok je Grenelu samo stalo do potpisa na dnu lista papira, a ne do sadržaja teksta na tom listu”,  rekao je on.

Ponovio je novinarima da se protivi bilo kakvim rešenjima koji uključuju teritorije, navodeći sporazume između Tuđmana i Miloševića – “jer nijedno selo neće hteti da završi na pogrešnoj strani”.

Kurti je dodao da svi rade na članstvu u EU, tako da sporazumi o teritorijama nisu potrebni. Upitan o mapi, Kurti je rekao da nije video mapu za razmenu teritorija, ali je objasnio da su se bliski Tačijev i njegov savetnik sastali i razgovarali o tome.

“Tri severne opštine bi se pripojile Srbiji, Preševo Kosovu, ali ne i grad i ne železnica koja “pripada Kini”.  

Upitan za izaslanika Brisela za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka, Kurti je rekao da su na Kosovu skeptični prema njegovom i Boreljovom imenovanju, s obzirom na to da obojica potiču iz zemalja koje ne priznaju Kosovo.

“Glavni zadatak Lajčaka mora da bude da ubedi Vučića da odustane od sporazuma o razmeni teritorija ili verzije razmene teritorija”, rekao je on. 

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još