Grenel: Nije bilo razgovora o razmeni teritorija

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, još jednom je negirao da je sa bilo kim razgovarao o ideji razmene teritorija.

Reakcija američkog zvaničnika usledila je nakon internet konferencije za štampu sa predstavnicima međunarodnih medija, koju je organizovao bečki „PresseClub Concordia“ a na kojoj je učestvovao i kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti.

„Apsolutno nisam učestvovao ni u kakvim razgovorima o razmeni teritorija i nikada se o tome nije govorilo u mom prisustvu. Ovo smo ponovili više puta“.

Grenel je svojim odgovorom retvitovao objavu bosanskohercegovačkog analitičara i novinara, Jasmina Mujanovića, koji je u više objava ukratko opisao o čemu je Kurti govorio na konferenciji.

Mujanović je u jednoj od objava poručio da su „razgovori o razmeni teritorija započeti tokom mandata Federike Mogerini i da su bili direktno vođeni od strane kancelarija Vučića i Tačija. Grenel je preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na Kurtijev blok da prihvati ono što je on (Kurti) nazvao nerazumnim brzim rešenjem“.

Mujanović ujedno citira Kurtija, da je poručio da je kolaps njegove vlade bio pravi „prevrat“, dodajući da je Grenel bio blisko uključen u ovaj proces.

„Kaže da Grenel želi brzi dogovor sa Srbijom koji će uključivati razmenu teritorija“, dodao je Mujanović.

Već više godina unazad, a intenzivnije od kada je Aljbin Kurti preuzeo fotelju kosovskog premijera, sada premijera u ostavci, govori se o tajnom sporazumu između Beograda i Prištine, kojim bi se izvršilo razgraničenje, prekrajanje granica, tj. razmena teritorija.

Kurti je u više navrata nedavno izjavljivao da se iza zahteva kosovskog predsednika, Hašima Tačija, za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu krije plan za „razmenu teritorija“, uz naznaku da su za sprovođenje ovakvog dogovora potrebni „incidenti i krvoproliće na terenu“.

Da ne postoji nikakav tajni plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, te da „specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, nikada nije video ili raspravljao o takvom planu“, poručili su nedavno u zajedničkoj izjavi, Trampovi izaslanici za dijalog o Kosovu, odnosno Balkan – Ričard Grenel, Metju Palmer i američki ambasador u Prištini – Filip Kosnet.

Da nikada nije čuo, niti video „tajni sporazum o razmeni teritorija“ nedavno je izjavio i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Poručio je da ne želi da nagađa, da se upravlja činjenicama, te da je usmeren ka budućem dijalogu.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još