• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Najvažnije je da je Specijalni sud za zločine OVK napisao i podigao optužnice

Najvažnije je da je Specijalni sud za zločine OVK napisao i podigao optužnice jer mnogi u to nisu verovali, rekao je za Kosovo Onlajn predsednik Odobra za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

„Optužnice su predate sudiji za prethodno postupanje, a sada je na njemu da proceni kvalitet tih optužnica i da li mogu da izdrže procesuiranje. Kada on donese odluku videćemo da li će se ići u procesuiranje ili ne. Taj proces može da potraje više meseci“, precizirao je Drecun.

On je naveo da se za sada ne zna ko je na optužnicama, te da to znaju samo ljudi iz Specijalizovanog tužilatva i sudija za prethodno postupanje, koji ih je dobio.

Predsednik Odobra za KiM Skupštine Srbije je podsetio da je tužilaštvo pre nešto više od mesec dana poslalo optužnice sudiji i ukazao da misli da se najverovatnije radi o jednoj objedinjenoj optužnici.

„Ne znam da li je to jedna optužnica ili dve. Znam da na početku, kada smo počeli saradnju kao Radna grupa Skupštine Srbije za prikupljanje dokaza zločina OVK, imali smo kontakt sa ljudima iz Specijalnog tužilaštva i oni su govorili da je moguće da će biti jedna zbirna, objedinjena optužnica na kojoj bi se našlo više pripadnika OVK i to bi najverovatnije bili najvažniji pripadnici.

Da li su ostali pri tom stavu ili su eventualno razdvojili, to ne znam. Zavisi od toga dokle su stigli sa istragama. Mislim da oni još rade na tome i da nisu završili istrage, pa ćemo videti. Možda bude i naknadnih optužnica“, rekao je Drecun.

On je ponovio da moguće podići jednu optužnicu na kojoj bi se našao kompletan vrh OVK.

„Moramo prvo da vidimo protiv koga su optužnice, za koja dela, kakav je kvalitet dokaza sa kojima raspolaže Specijalizovano tužilaštvo, ko su svedoci. Da prvo dođe do početka procesuiranja, pa ćemo onda pratiti kako ide samo procesuiranje“, naveo je Drecun.

Prištinski advokat Tom Gaši rekao je juče da su u Specijalni sud u Hagu stigle prve  optužnice za zločine OVK. Gaši je naveo da će imena optuženih biti objavljena nakon što sudija proceni da li ima dovoljno dokaza da suđenje započne.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još