• Početna>
  • Vesti>

Dr Rašić: Epidemiološka situacija stabilna – Kovid ambulante dobro funkcionišu

U zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na centralnom Kosmetu, preduzete su sve mere predostrožnosti, kako bi na adekvatan i efikasan način bilo reagovano na eventualnu pojavu koronavirusa, kaže za “RTV Gračanica” dr Siniša Rašić iz Doma zdravlja u Gračanici.

U tom smislu početkom ovog meseca počele su sa radom Kovid ambulante pri svim Domovima zdravlja na ovom području, a dr Rašić iz Doma zdravlja u Gračanici, kaže da do danas nema obolelih od koronavirusa.

“Za sada smo srećni, jer nemamo pacijenata koji su zaraženi Kovidom 19, iako je bilo nekih sumnjivih slučajeva koje smo dijagnostikovali i za koje se pokazalo da su negativni“, kaže Rašić.

On ističe da je rad Kovid ambulante pri Domu zdravlja u Gračanici organizovan u dve smene.

„Uvek ima lekara i u prvoj i u drugoj smeni i ti lekari se ne mešaju sa ostalim lekarima i medicinskim osobljem u Domu zdravlja Gračanica. To je u skladu sa savetima epidemiološke službe, koja nam je savetovala da primenimo sve moguće mere, kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze“, kaže dr Rašić.

On ističe da su radnici Doma zdravlja dobro opremljeni zaštitnom opremom, poput maski, vizira i rukavica.

Prema rečima dr Rašića u Domu zdravlja Gračanica  svakodnevno se  javljaju pacijenti sa hroničnim oboljenjima, ali i pojedini sa povišenom temperaturom i za sve njih važi pravilo da bivaju upućeni u Kovid ambulantu, gde ih pregleda dežurni lekar.

„Nakon pregleda,  ukoliko je to potrebno,  rade se laboratorijske analize,  a zatim se na osnovu kliničkog,  laboratorijskog nalaza i epidemiološke ankete, koju radi lekar u Kovid ambulanti, odlučujemo gde će dalje pacijent biti upućen“, kaže dr Rašić.

On napominje,  da ukoliko postoji neka sumnja da je pacijent zaražen Kovid virusom, kontaktira se infektolog na klinici za infektivne bolesti, koja radi u okviru KBC Gračanica sa kojim dalje donosimo odluke o postupanju sa takvim pacijentom.

„Takvom pacijentu se ili savetuje samoizolacija uz svakodnevni nadzor lekara ili, ukoliko se smatra da je to potrebno  uzimaju se  brisevi, koje šaljemo na testiranje“, kaže dr Rašić.

Iako je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na centralnom Kosovu stabilna, dr Rašić napominje da se svi građani i dalje moraju držati mera predostrožnosti i zaštite i da, pre svega vode računa o higijeni, koja je glavni razlog svih zaraznih bolesti.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još