• Početna>
  • Vesti>

Sedam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, Srbi još nisu dočekali formiranje ZSO

Predstavnici Beograda i Prištine pre tačno sedam godina potpisali su Briselski sporazum. Sporazum sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština, koja još uvek nije formirana. Ostale tačke sporazuma čije je sporovođenje zavisilo od Beograda, sprovedene su.

Šest meseci i deset rundi pregovora Beograda i Prištine rezultirali su sporazumom u 15 tačaka i velikim očekivanjima.

Kosovski pregovarač Hašim Tači rekao je nakon potpisivanja da Briselski sporazum predstavlja početak nove ere – ere pomirenja.

Tog 19. aprila dve strane stavile su paraf na nešto što je Srbima na KiM trebalo u bliskoj budućnosti da donese zajednicu 10 opština sa srpskom većinom južno i severno od Ibra, a sa ovlašćenjima u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Ivica Dačić, u to vreme predsednik Vlade, rekao je dan posle potpisivanja sporazuma da je to najviše što se u tom trenutku moglo ostvariti.

Potpisivanju sporazuma posredovala je tadašnja šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je od sporazuma imala velika očekivanja.

Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana, a dijalog Beograda i Prištine je u blokadi kada je u novembru 2018. godine Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

EU je nedavno imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu. 

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da ostvari sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera u regionu, pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti, kao i da doprinese efikasnosti aktivnosti EU u regionu, navedeno je tada u saopštenju Brisela.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još