• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj pisao Lajčaku: Mogerini naškodila Kosovu, Borelj namerno odlaže proces dijaloga

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uputio je pismo predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lačaku u kome, između ostalog, navodi da je dijalog sa Federikom Mogerini ugrozio Kosovo.

Haradinaj je ocenio i da je uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog sa Beogradom donelo novu energiju u tom procesu.

“Stav Alijanse za budućnost Kosova o dijalogu ostaje nepromenjen: dijalog posredovan od strane EU pod bivšom visokom predstavnicom Federikom Mogerini odstupio je od značajnih tema, ugrozio postignuća Kosova i ozbiljno narušio kredibilitet EU da posreduje u dijalogu u budućnosti. Potom, trenutni pristup visokog predstavnika Žozepa Borelja i vas vidim kao pokušaj odlaganja konačnog sporazuma i nastavak beskonačnog procesa dijaloga. Na drugoj strani, Kosovo pozdravlja ulogu kancelarke Angele Merkel i predsednika Emanuela Makrona da se lično uključe u pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum“, navedeno je u Haradinajevom pismu objavljenom na Fejsbuku.

On je napisao da je nova američka  energija u dijalogu podstakla nade na Kosovu da će dijalog između Srbije i Kosova, koji traje više od  decenje, biti završen obostranim priznavanjem unutar postojećih granica.

Posredovanje EU pod američkim vođstvom mi vidimo kao pozitivan, napisao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još