• Početna>
  • Vesti>

Virus se gasi u većem delu Srbije, dolazi na red popuštanje mera – stariji će moći da se prošetaju

Beograd, 24.03.2020. - Epidemiolog Predrag Kon govori na konferenciji za novinare, danas u Vladi Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare da će penzioneri posle Uskrsa najverovatnije moći tri puta nedeljno da prošetaju u vreme policijskog časa u prečniku do 600 metara od kuće. Doktor Kon kaže da imamo situaciju koja je bolja i poboljšava se iz dana u dan, istakavši da “odlično stojimo”, tako da počinje preispitivanje određenih mera. Sledeća pres-konferencija u ponedeljak.

Prema poslednjim podacima u Srbiji su potvrđena još 304 slučaja koronavirusa. Preminulo je još 7 pacijenata. 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za medije u Palati “Srbija” da su registrovana ukupno 5.994 potvrđena slučaja.

Kaže da su u poslednja 24 sata testirana 3.462 uzorka, pozitivna su bila 304. Do sada je testirano ukupno 36.028 osoba.

Hospitalizovana su 3.853 pacijenta, a na respiratoru je njih 126.

Gojković je naveo da su u poslednja 24 sata preminula četiri muškarca i tri žene.

Ukupno je izlečeno 637 građana, a procenat smrtnosti je 1,95 odsto. Od 117 smrtnih slučajeva 80 je muškaraca a 37 žena. 

Gojković je rekao da je na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 51 osoba, u starom delu niškog Kliničkog centra 212, a u novom delu 368 pacijenata.

U KC Vojvodina nalazi se 119, u KC Kragujevac 100, u KBC “Dr Dragiša Mišović” 289, na Klinici za pulmologiju KCS 81, u KBC “Zemun” 308, u KBC “Zvezdara” 312, u Opštoj bolnici Pančevo 177, u Opštoj bolnici Leskovac 90, u Vojnoj bolnici na Karaburmi 69 i na Institutu “Banjica” 58. 

Gojković je rekao da su 642 zdravstvena radnika u Srbiji zaražena koronavirusom. 

Građani moraju da shvate da je veliki broj nas zaražen a da nema nikakve simptome, zbog čega je i dalje važna socijalna distanca, rekao je Gojković. 

Počinje preispitivanje određenih mera 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da na osnovu podataka koji pristižu i s obzirom na to da se testira sve više ljudi, imamo situaciju koja je bolja i poboljšava se iz dana u dan, tako da počinje preispitivanje određenih mera.

Novinari uskoro na konferencijama

Darija Kisić Tepavčević najavila je da bi novinarima uskoro trebalo da bude omogućeno da prisustvuju konferencijama Kriznog štaba za borbu protiv virusa.

Istakla je da će jedna od prvih relaksirajućih mera biće povratak novinara na konferencije, jer se u ovom momentu stručno procenjuje da je smanjen rizik, uz odgovarajuće mere zaštite.

Obraćanja javnosti, na Vaskrs, neće biti, ali će svi podaci biti objavljeni na sajtu.

Sledeća pres konferencija biće održana u ponedeljak.

Kaže da nije potpuno ravnomerna situacija u svim delovima, oko Niša, u Prokuplju, Aleksincu veći je procenat pozitivnih, dok u ostalom delu popušta.

Prema njegovim rečima, gasi se potencijal virusa. “Prvo i osnovno je da treba relaksirati one koji trpe najviše a to su stariji od 65 godina i biće im omogućeno da u utorak, petak i u nedelju, pola sata prošetaju u blizini kuće”, rekao je Kon.

Sve više će biti popuštanja, kaže Kon i dodaje da kada je policijski čas, kad ostali nisu na ulici i ne mogu doći u kontakt – tada mogu bilo kada, ali ne da svi istovremeno, da šetaju. 

U Beogradu, kako je naveo Kon, u jednom danu od testiranih samo 6,2 odsto bilo pozitivno, što pokazuje da se gubi potencijal virusa.

U Jagodini 20,4 odsto pozitivnih, Ćupriji 9 od 54 pozitivna slučaja.

U Vojvodini je značajno smanjen broj zaraženih tako da dolazi na red popuštanje mera.

“Već je prisutno i razmišljanje ekonomista da treba da dođe do popuštanja po pitanju rada kompanija, a lekari su da to bude postupno”, zaključio je Kon.

Odgovarajući na pitanje o dijalizi u Ćupriji, Kon kaže da u Opštoj bolnici funkcioniše dijaliza, ali sa smanjenim kapacitetom. Rekao je da postoji jedan sumnjiv slučaj i da osoblje radi sa smanjenim kapacitetom. 

Na pitanje o stopi smrtnosti u odnosu na Evropu i svet, Kon je rekao da je teško upoređivati apsolutne brojeve i da to zavisi od toga kako se registruju smrtni sučajevi. 

Prema njegovim rečima, ono što treba upoređivati je broj umrlih na određeni broj stanovnika, na primer 100.000 ili na milion, a broj pozitivnih prvenstveno zavisi od metodologije testiranja, kriterijumi i vrste testova. 

Istakao je da tu postoje značajne razlike, a ako nemamo sve te podatke, dobiće se  “upoređivanja neuporedivih stvari”. 

Kako se organizuju privremene bolnice

Profesor Zoran Gojković istakao je da se ne mogu u svakom gradu organizovati privremene bolnice, jer nemaju svi potrebne kapacitete, pa tako ni u Šapcu.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još