“Ostajemo posvećeni misiji KFOR-a”

Kao odgovor na globalnu pandemiju koronavirusa, kosovske snage predvođene NATO-om redovno nastavljaju svoju misiju pod mandatom UN-a da obezbede sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, istovremeno preduzimajući sve neophodne mere predostrožnosti za zaštitu svojih vojnika i stanovništva Kosova, navodi se u saopštenju KFOR-a.

U saopštenju se napominje da jedinice Kofr-a pružaju zaštitu manastiru Visoki Dečani, glavnom pravoslavnom verskom i kulturnom objektu, takođe, nastavljaju da prate i procenjuje situaciju u bliskoj koordinaciji sa kosovskim institucijama i naročito sa Ministarstvom zdravlja, kao i sa bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom.

“Sposobnost KFOR-a da sprovodi operacije kako bi doprineo bezbednosti i sigurnosti svih zajednica na Kosovu nije ugrožena. Ostajemo apsolutno posvećeni održavanju naše sile i odbrane, istovremeno pomažući ograničavanje širenja virusa. Naše snage ostaju spremne i naš ključni rad se nastavlja, pod mandatom koji je predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, poručio je general- major Mikele Risi komandant KFOR-a.

U saopštenju se dodaje da je u pogledu prevencije, od početka pandemije kovida-19, KFOR primenio mere zasnovane na preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kako bi umanjio rizike zaraze za svoje osoblje ali i za sve zajednice Kosova.

Izvor: Radio KiM, saopštenje

Comments

Pročitaj još