• Početna>
  • Vesti>

Druga faza akcije “Da pobedi život” za najugroženije stanovništvo na severu KiM

Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, sprovodi drugu fazu akcije pod sloganom „DA POBEDI ŽIVOT“ na severu Kosova.

U te svrhe je ministarstvo obezbedilo 10,9 tona osnovnih životnih namirnica i 7.500 komada sredstava za ličnu higijenu za opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.
Druga faza akcije „DA POBEDI ŽIVOT“ sprovodi se u saradnji sa opštinskim rukovodstvom kako bi u vreme pandemije bilo pomognuto 300 porodica, koje su opštine odabrale na osnovu kriterijuma koje je propisalo ministarstvo. Korisnici ove pomoći su najugroženiji povratnici i raseljena lica koja žive u kolektivnim centrima, starije osobe u izolaciji, samohrani roditelji, višečlane porodice, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći i porodice iz nevećinskih zajednica iz ovih opština, među kojima su Bošnjaci, Albanci, Romi, Goranci i Turci.
Formalna primopredaja 300 prehrambenih uz 300 higijenskih paketa je obavljena na severu Kosova od strane ministra Dalibora Jevtića, a u prisustvu gradonačelnika ovih opština. Sve četiri opštine već sprovode dogovorenu raspodelu paketa od kojih će direktnu korist imati 1.068 lica u ove četiri opštine.
“Uveren sam da će ovaj vid pomoći bar malo olakšati život najugroženijima koji ne mogu iz svojih kuća u trenutku kada se zbog pandemije čitave opštine nalaze u karantinu. U nadi da ćemo i mnoge obradovati za predstojeći najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, odlučni smo da akciju „DA POBEDI ŽIVOT“ nastavimo “, izjavio je ministar Dalibor Jevtić.
Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, je u ime gradonačelnika četiri opštine nakon obavljene primopredaje zahvalio ministru Jevtiću na, kako je istakao, „prekopotrebnoj pomoći opštinama na severu u vreme Kovid-19 pandemije“.

“Humanost se najviše pamti u teškim vremenima koje upravo sada svi proživljavamo. Radost, nada i ohrabrenje svih onih do kojih je ova pomoć stigla u prvoj fazi akcije „DA POBEDI ŽIVOT“ su podstrek se na ovaj način i ujedinjeni borimo protiv ove pošasti. Zato ovu akciju nastavljamo dalje u svojoj odlučnosti da i drugima pomognemo” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još