• Početna>
  • Vesti>

Kurti u pismu Tačiju: Ne odbijamo Vaš zahtev za novim premijerom

“Poštovani predsedniče, ne oklevamo da vam odgovorimo, ne odbijamo vaš zahtev”, ovim rečima je premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) odgovorio na poslednje pismo predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) u kojem je po treći put od Kurtija zatražio da predloži kandidata za premijera Kosova, nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje njegovoj vladi.

Kurti je u pismu u petak istakao da čeka da mu predsednik odgovori na njegovo pismo od 13. aprila, u kojem traži objašnjenje o “dvostrukim standardima koje Tači i ostale političke partije pokušavaju da nametnu na neustavan način, a nakon izglasavanja nepoverenja vladi”.

“Ja sam tražio objašnjenje u vezi sa tim, i još uvek čekam na vaš odgovor. Takođe, specifikujte pravnu osnovu na osnovu koje delujete, zato što Član 95. na koji se pozivate ima šest paragrafa koji regulišu različita pitanja, i paušalno pozivanje na Član 95. trenutno nije opravdavajuće”, naveo je Kurti u pismu.

Kurti tvrdi da na osnovu Ustava, nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi treba da usledi raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih izbora, kao što je to bio slučaj 2010. i 2017. Smatra da se izbori trebaju održati po okončanju pandemije, a da do tada radi njegova vlada na dužnosti. Tači, kao i sve ostale partije, u ovoj situaciji podržavaju formiranje nove vlade.

Tači je, međutim, u pismu Kurtiju 15. aprila kazao da treba da uzme u obzir “da ukoliko vi ne predložite kandidata za premijera, onda se vaše delovanje može odraziti i na oklevanje da dobijete mandat, odnosno da odbijate uzimanje mandata”.

Nakon što je izglasano nepoverenje vladi 25. marta a na zahtev Kurtijevog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Tači je od Kurtija zatražio drugog kandidata za mandatara nove vlade, obzirom da je Kurtijev pokret Samooredeljenje dobio najveći broj glasova na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još