• Početna>
  • Vesti>

Veliki četvrtak – dan ustanovljenja evharistije na Tajnoj večeri

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Veliki četvrtak, dan kada je Isus Hristos ustanovio Svetu Tajnu Pričešća govoreći: “Uzmite, jedite; ovo je telo moje.” i “Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova” (Mt. 26, 26-28). Ove se reči mogu čuti u toku Svete Liturgije.

“Gospod Isus Hristos je svojim učenicima oprao noge učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima. Zapovedio im je i da ljube jedni druge: “Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim” (Jn. 15, 12), i otvoreno govorio o predstojećem stradanju” navedeno je na sajtu SPC.

Veliki četvrtak prethodi Velikom petku, danu stradanja Isusa Hrista, nakon što ga je Juda Iskariotski, jedan od apostola, izdao.

Inače, u poslednjoj sedmici Velikog časnog posta, svi dani se nazivaju velikim, jer obiluju mnoštvom simboličnih događaja a svi ukazuju na potonje Hristovo stradanje a onda i na Vaskrsenje, kao praznik nad praznicima.

U toku ove nedelje, u domovima hrišćana farbaju se vaskršnja jaja. Najčešće, jaja se farbaju na Veliki petak, ali moguće je to učiniti bilo kog dana tokom ove nedelje, izuzev na Vaskrs.

Na Veliki četvrtak, u večernjim satima, u hramovima SPC služi se večernje sa čitanjem 12 odlomaka iz Jevanđelja o Hristovom stradanju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: SPC

Comments

Pročitaj još