• Početna>
  • Vesti>

Protojerej Milija Arsović: Ljubav prema Bogu meri se ljubavlju prema bližnjima

Gospod nas uči da ne živimo sa strahom i brigama, da činimo što je do nas, ovo su vremena kada smo prizvani na pokajanje i praštanje, kada treba da pokažemo veru i ljubav prema Bogu i prema bližnjima, rekao je uoči Vaskrsa u razgovoru za Kosovo Onlajn arhijerejski namesnik protojerej-stavrofor Milija Arsović, paroh kosovskomitrovački.

“U svih  devet crkvenih opština Arhijerejskog namesništva – Zvečanskoj, Kosovskomitrovačkoj, Vračevskoj, Sočaničkoj, Leposavićkoj, Dubokopotočkoj, Vučitrnskoj, Babinomoškoj i Priluško-plemetinskoj u ovo vreme pandemije koronavirusa postupamo po pastirskom uputstvu našeg preosvećenog vladike Teodosija, rukovodimo se odredbama naše Crkve, ali i sanitarnim i bezbednosnim uputstvima nadležnih institucija“, naglasio je Arsović.

Kako prota Milija Arsović objašnjava, to znači da je i Crkva u nekoj vrsti izolacije i da je njen najvažniji zadatak da brine o zdralju i životima svih ljudi, samim tim i vernika. On je dodao da je ovo poslednja nedelja Velikog Posta, koji nas podseća na stradanja Hristova, Vaskrsenje i pobedu nad smrću.

“Najveći hrišćanski praznik dočekujemo u okolnostima u kojima treba da se zbog ljubavi i brige za bližnje odreknemo sabornosti, a Crkva se ogleda u sabornosti. Naš narod je naučio da se prilagodi okolnostima koje mu tradicionalno nisu naklonjene. Razumeli su i ovu situaciju i u skladu sa njom se i ponašaju. Sveštenstvo je svakodnevno u komunikaciji sa vernicima i izlazi im u susret za svaku vrstu pomoći. Vernicima je ostavljeno da po sopstvenoj savesti učestvuju u životu Crkve u skladu sa merama preduzetim od nadležnih isnstitucija na suzbijanju pandemije“, rekao je Arsović.

Prota je istakao da se to pre svega odnosi na meru o ograničenju okupljanja i kretanja.

“Imam utisak da smo intenzivnije i bliskije u komunikaciji sa vernicima, a bezbroj je primera ljubavi, brige i nesebičnosti. U crkvama se služi Sveta liturgija i svi vernici koji su želeli da prime Svete tajne nisu bili uskraćeni i neće im biti uskraćeno“, dodao je Arsović, kao i to da osvećenje vaskršnje vodice sveštenici ne vrše u domovima parohijana, ali da je osvećena voda obezbeđena u crkvama, a onima koji iz bilo kog razloga ne mogu da dođu u crkvu dostavlja se kući.

“Parohijani kažu da im je uteha i neka vrsta radosti, usled nemogućnosti da učestvuju u bogosluženjima, zvonjava zvona na svaka dva sata, u svim parohijskim i manastirskim hramovima od 8 do 20 časova i tako će biti do okončanja epidemije“, rekao je Arsović.

On se zahvalio vernicima na razumevanju, strpljenju i duhovnoj zrelosti, kojom su pokazali da se njihova ljubav prema Bogu meri ljubavlju prema bližnjima.

Govoreći o predstojećem prazniku koji slavimo, Arsović je rekao da je Vaskrsenje Hristovo najveći događaj u istoriji čovečanstva, po kome se Hrišćanstvo razlikuje od ostalih religija, jer su osnivači svih drugih religija smrtnici, dok je glava Crkve Vaskrsli Hristos“.

Citirajući vladiku Nikolaja Velimirovića, Arsović je poželo vernicima da praznik Vaskrsenja Gospodnjeg provedu u miru, strpljenju i ljubavi i da ne očajavaju.

“Bog nije stvorio ljude za pogibiju, nego za spasenje. Ima li baštovana koji, sejući povrće, želi da mu se povrće sasuši i propadne? Jednu želju Bog ima – da se svi ljudi pokaju i od zla povrate“, poručio je Arsović.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još