• Početna>
  • Vesti>

Osmani pokrenula inicijativu za Nacrt zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, pokrenula je zakonodavnu inicijativu za Nacrt zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa na Kosovu, prenose prištinski mediji.

Inicijativa je pokrenuta, kako je saopšteno, na osnovu zahteva iz presude Ustavnog suda od 6. aprila 2020. koja precizira da je neophodna uloga Skupštine u preduzimanju mera za donošenje ograničenja osnovnih prava i sloboda, radi očuvanja javnog zdravlja u skladu sa Ustavom.

Taj nacrt zakona biće tretiran prema procedurama predviđenim Poslovnikom o radu Skupštine.

Podsetimo, kosovska vlada uvela je prošlog meseca meru zabrane kretanja u prepodnevnim i poslepodnevnim satima koju je potom izmenila te uvela da ona važi samo u periodu od 17:00 do 06:00.

Ova odluka potom je osporena od strane Ustavnog suda koji je u obrazloženju odluke saopštio da jedino skupština ima pravo da donosi takve odluke, te da postoji potreba za donošenjem posebnog zakona, zahtevajući da se odluka stavi van snage do 13. aprila.

„Vlada može da primeni zakon koji je usvojila skupština, kojim se ograničavaju osnovna prava i slobode, i to samo u meri u kojoj ga skupština ovlasti putem odgovarajućeg zakona“, navodi se u presudi Ustavnog suda.

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, koji je prethodno proglasio vanredno stanje na Kosovu u javnom zdravstvu, potom je saopštio da će poštovati odluku ustavnog suda.

Međutim, krajem prošle nedelje saopštio je da će sve buduće odluke o merama u vezi pandemije od sada donositi kosovsko ministarstvo zdravlja.

Već sledećeg dana, tačnije 13. aprila, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da se uvodi nova mera o ograničavanju kretanja građana na 90 minuta.

Da postoji mogućnost da se i nova odluka o ograničenju kretanja građana nađe pred Ustavnim sudom, juče je najavio šef poslaničke grupe PDK, Bedri Hamza.

On je saopštio da ova stranka analizira odluku a da će potom biti upućena Ustavnom sudu na procenu.

Izvor: Kossev
Foto: Daily Times

Comments

Pročitaj još