Kosovska policija: Prijavite nasilje u porodici

Foto: Kosovska policija

Samo u martu mesecu na Kosovu je registrovano 169 slučajeva nasilja u porodici, saopštila je Kosovska policija, uputivši apel da se u novonastalim okolnostima kada se od građana zahteva da ostanu kod kuće, prijavi svaki vid nasilja.

Eminentni stručnjaci širom sveta upozoravaju da je usled pandemije koronavirusa gde se izlasci iz kuće preporučuju samo za nabavku i zadovoljenje osnovnih potreba, moguće povećanje broja slučajeva nasilja u porodici.

Prema statistici Kosovske policije u martu je u odnosu na februar prijavljeno čak 18 slučajeva više nasilja u porodici.

„Posebno zbog okolnosti u kojima se nalazimo u ovom trenutku tokom pandemije, Kosovska policija poziva sve građane da ne primenjuju fizičko nasilje nad bilo kim“, navodi se u saopštenju Kosovske poilcije.

Dodaje se da uprkos novonastalim obavezama u sprovođenju mera kosovske vlade, policija tretira slučajeve nasilja u porodici kao prioritetne i apeluje na sve osobe, ukoliko su žrtve porodičnog nasilja ili bilo koje druge vrste nasilja, da slučaj prijave putem brojeva telefona 182 i 080019999 ili direktno u policijskoj stanici.

Prema zvaničnoj statistici tokom 2017. godine na Kosovu je prijavljeno 1.269 slučajeva nasilja u porodici, u 2018. bilo je 1.541, a u 2019. 1.915 prijavljenih slučajeva.

U januaru ove godine registrovan je 161 slučaj nasilja u porodici, u februaru 151, a u martu 169 slučajeva nasilja u porodici.

Izvor: Kossev

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još