Jedanaestoro novozaraženih na severu KiM

Kod još 11 pacijenata potvrđeno je prisustvo koronavirusa, pa je trenutno u srpskim sredinama na KiM 69 zaraženih – 68 sa severa KiM i jedna osoba iz Gračanice, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici.

Od 11 novozaraženih, 4 su iz Zubinog Potoka, 3 iz Zvečana i po 2 iz Kosovske Mitrovice i Leposavića.

Još jedan pacijent je izlečena, pa je sada ukupan broj otpuštenih pacijenata 4.

Od 69 zaraženih, najviše ih je iz Kosovske Mitrovice – 29, sledi Zvečan sa 18 potvrđenih slučajeva, Zubin Potok 13, zatim Leposavića sa 8 inficiranih i tek jedno lice iz Gračanice vodi se kao pozitivno.

Od KOVID 19, dosad su izlečena 4 pacijenta. Preminule su dve osobe – jedna iz Kosovske Mitrovic, druga iz Leposavića.

Od ove bolesti na Infektivnom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica, trenutno se leči 18 ljudi. U KC Kragujevac upućena su 4 pacijenta koliko ih je i u Nišu. U KBC “Dragiša Mišović” leče se dva pacijenta, a jedan je u KC Srbije.

U Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, trenutno se nalaze 33 pacijenta sa lakšom kliničkom slikom. Jedan naš sugrađanin je u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu.

Vršilac dužnosti direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek ističe da se nalazimo na početku četvrte nedelje epidemije i dodaje da je situacija ozbiljna i stabilna.

“Nalazimo se na početku četvrte nedelje epidemije, kasnimo dve nedelje ali to ne znači da smo u hendikepu. Situacija na terenu je ozbiljna i stabilna. Apelujemo na građane da se pridržavaju mera i da ostanu u svojim domovima, drže socijalnu distancu i da se kod pojave prvih simptoma lekarima u nadležnim domovima zdravlja” rekao je Elek.

Elek navodi da su porodilja i beba stara 15 dana koje su sinoć prebačene u kliniku “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu stabilnog zdravstvenog stanja.

“Juče smo nakon testiranja imali pozitivnu majku i novorođenče koje je staro 15 dana. Oni su potpuno stabilnog zdravstvenog stanja i prebačene su u Beograd. Oni su i ovde bili stabilnog zdravstvenog stanja ali instrukcije Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije su da je referentna ustanova za lečenje bolnica ” Dr Dragiša Mišović” rekao je on.

On dodaje da je medicinsko osoblje adekvatno zaštićeno i da je stanje u KBC Kosovska Mitrovica stabilno.

“Stanje je potpuno stabilno na odeljenju ginekologije kao i u celom KBC, sva odeljenja rade 24 časa, radnici su rasterećeni upravo po preporukama Zavoda za javno zdravlje tako da imamo dovoljan broj radnika, imamo dovoljne kapacitete. Imamo zasebne jedinice za covid pozitivne gde postoji naše osoblje koje je adekvatno zaštićeno i kao takvo ulazi u kontakt sa osobama koje su pozitivne” kazao je Elek.

“Osobe zaražene koronavirusom iz Doma zdravlja su osobe iz kontakta i normalno je da lekari koji su na prvoj liniji fronta imaju određene simptome. U Domu zdravlja je potpuno normalna situacija, imamo određen broj obolelih kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama ali je taj procenat mnogo manji. Dom zdravlja nastavlja da funkcioniše potpuno stabilno i normalno kao što je do sada radio. Svi radnici koji su bili u kontaktu, nalaze se u dvonedeljnoj izolaciji” dodao je Elek.

Elek navodi da KBC raspolaže sa dovoljnim brojem lekara i lekova za lečenje obolelih i da je zdravstveno stanje obolelih pacijenata stabilno.

“U ovom momentu nemamo nijednog pozitivnog lekara na internom odeljenju, niti obolelog pacijenta od korona virusa. U okviru bolnice imamo i trijažno odeljenje, po preporuci Instituta “Batut”, gde se leče nejasni slučajevi. Svi jasno definisani slučajevi leče se na infektivnom odeljenju i odeljenju fizijatrije koje je ustupljeno za ove potrebe. Imamo apsolutno dovoljan broj lekara, kapaciteta i lekova za lečenje obolelih. Svi pacijenti su u stabilnom zdravstvenom stanju i nisu životno ugroženi. Razmišljamo da u toku dana određen broj pacijenata sa infektivnog odeljenja prebacimo u karantin u Studentskom domu. Sam prebačaj sa infektivnog odeljenja govori da su oni u odličnom stanju samo se čeka momenat za njihovo retestiranje u dva navrata, a imamo i četiri izlečena pacijenta što je uspeh” rekao je Elek.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još