• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture “Gračanica”: Kinematografijom protiv korone i dosade

Dom kulture ,,Gračanica” prikazaće večeras u 18 časova na svojoj fejsbuk stranici dokumentarni film ,,Bogoslovija zvuci”, reditelja Predraga Radonjića.
Reč je o dvadesetosmoinutnom filmu koji kroz sliku i zvuk, gotovo bez govora, prikazuje život budućih sveštenika i rad u čuvenoj Bogosloviji “Kirilo i Metodije” u Prizrenu, nakon obnove 2011. godine.
Film se našao na repertoaru GRAFEST-a 2015. godine u sklopu revijalnog programa.

Dom kulture “Gračanica” ima i preporuku za ljubitelje dobrog filmskog stvaralaštva, iz knjige ,,52 idealna filmska vikenda“ režisera Milutina Petrovića. Radi se o filmovima ,,Dani vina i ruža” i ,,Zalazak sunca”.

Dva manje slavna filma jednog od najslavnijih reditelja. Edvardsa svi znaju po komedijama sa Piterom Selersom, ali njegov značaj veći je čak i od popularnosti serije filmova o Pinku Panteru. Naročito je neprimećen kao jedan od reditelja koji je izuzetno vešto koristio dugačke kadrove, takozvane kadrove sekvence, kojima se veliki delovi filma rešavaju bez rezova veštim
pomeranjem kamere i glumaca. Reditelji čuveni po tome su često nametljivi, nepotrebno artificijelni ili narcisoidni, za razliku od Edvardsa koji ovakve zahvate čini sa umećem i lakoćom koja ne ometa ni glumce, ni skladno pripovedanje.
Crno beli film „Dani vina i ruža” je vanvremenska srceparajuća drama o bolesti zavisnosti.
Ako vam ovaj film ne zapara srce onda ga nemate. Džek Lemon i Li Remik proširuju značenje
pojma filmske glume i odvode vas u svet sa one strane, tamo gde se boravak naplaćuje fizičkim bolom.
Film „Zalazak sunca” sa Džejmsom Garnerom i Brusom Vilisom, je jedan od mnogih Edvardsovih subverzivnih igrokaza smeštenih u milje šou-biznisa. Ovoga puta, to je krimić o snimanju vesterna krajem dvadesetih u Holivudu. Garner glumi Vajata Erpa, a Vilis Toma Miksa, jednu od najvećih zvezda epohe pre pojave zvuka na filmu. Malkom Mekdauel igra čuvenog i uvaženog komičara po imenu Alfi Alperin koga priča filma tretira kao pervertiranog sadistu, što je neočekivano oštar i direktan komentar na jednog od opšte prihvačenih miljenika – Čarlija Čaplina.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još