Tači treći put od Kurtija traži ime mandatara

Kosovski predsednik Hašim Tači po treći put je zatražio od premijera u ostavci i predsednika pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade, pomenuvši da postoji, kako kaže, “razuman vremenski period, u skladu sa hitnošću za novom vladom sa skupštinskim legitimitetom”.

U Tačijevom pismu se navodi da niko ne može da oduzme pravo izabranim predstavnicima naroda u Skupštini Kosova da imaju kandidata za premijera i da obave nadležnost izbora vlade.

Premijer u ostavci, Aljbin Kurti, čija je stranka pobedila na poslednjim izborima na Kosovu, nakon obaranja njegove vlade prošlog meseca, uporno odbija da ponudi novog mandatara, zahtevajući da se nakon stanja pandemije raspišu novi izbori.

Kurti je Tačiju poručio da “koristi dvostruke standarde kada traži ime mandatara od Samoopredeljenja”.

Tači je o nameri izbora nove vlade razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom EU na Kosovu.

“Građani Kosova traže i potrebna im je vlada sa punim mandatom, pogotovu u hitnim okolnostima izazvanim pandemijom”, rekao je Tači ambasadorima pet uticajnih zemalja zapada i predstavnicima EU.

Dodao je da će svaki korak koji bude preduzeo biti u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima, sa dosadašnjim praksama i voljom političkih partija koje su zastupljene u kosovskoj skupštini.

Vlada Aljbina Kurtija srušena je nakon samo 50 dana od formiranja. Inicijativu za njeno rušenje podneli su predstavnici drugog člana koalicije – Demokratskog saveza, nezadoovoljni odlukama premijera Kurtija.

Prema kosovskom ustavu ne postoji vremenski rok u kom Aljbin Kurti mora da predloži drugog mandatara za formiranje nove vlade.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još