• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Kretanje 90 minuta na dan, rad prodavnica i apoteka do 23h, zabrana motornog saobraćaja sa izuzecima…

Na osnovu odluke koju su doneli krizni štabovi sve četiri opštine na severu Kosova, od danas, 15. aprila, na snagu stupaju nove mere zabrane kretanja građana. Prema ovim odlukama, kako je danas u obraćanju javnosti rekao gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, kretanje se dopušta građanima  u trajanju od 90 minuta dnevno, izuzev u slučajevima kada je građanin u stanju radne obaveze. Prodavnice prehrambene robe i apoteke radiće od 7 do 23h, tako da će svi građani biti u prilici da se snabdeju osnovnim životnim namirnicama, higijenskim sredstvima i lekovima.

Na osnovu određenih parametara iz ličnih dokumenata, napravljena je satnica kretanja. Termin dozvoljenog kretanja, određuje se na osnovu pretposlednje cifre  ličnog broja, koji se nalazi na poleđini kosovske lične karte (reč je o desetocifrenom  broju koji  ne sadrži oznaku ID na početku, prim. aut.). Oni koji od dokumentacije poseduju ličnu kartu  koju su izdale institucije Republike Srbije ili pasoš, vreme kretanja određuju na osnovu poslednje cifre broja lične karte ili pasoša, koji se nalazi na prednjoj strani dokumenta (ne matičnog, već registarskog broja, prim. aut). Raspored kretanja će se blagovremeno rotirati na dva, tri do sedam dana, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštavana.

Aktuelna tabela rasporeda kretanja:

0 i 1 – Dozvoljeno kretanje od 7.00 – 8.30
2 – Dozvoljeno kretanje od 9.00 – 10.30
3 – Dozvoljeno kretanje od 11.00-12.30
4 – Dozvoljeno kretanje od 13.00-14.30
5 i 6 – Dozvoljeno kretanje od 15.00-16.30
7 – Dozvoljeno kretanje od 17.00-18.30
8 – Dozvoljeno kretanje od 19.00-20.30
9 – Dozvoljeno kretanje od 21.00-22.30

„ ​​Za vreme kretanja fizičkim licima, nije dozvoljeno da ih niko prati, osim u tri slučaja. Prvo, osobe sa ograničenom sposobnošću, koje mogu da se kreću u pratnji  jednog člana najuže porodice ili zdravstvenog asistenmta. Drugo, lica mlađa od 16 godina, mogu da se kreću u pratnji punoletnog člana porodice. Vlasnici kućnih ljubimaca, izvode ih u šetnju  pod uslovom da su stalno vezani tokom dozvoljenog vremena kretanja“ navodi se u odlukama.

Kretanje se omogućava privrednim subjektima  radi snabdevanja  trgovinskih objekata hranom , za šta  dozvolu izdaje KPA, kao i poljoprivrednicima (od 6 do 20h) koji svoj status potvrdjuju odgovarajućim dokumentima – potvrdom o registraciji poljoprivrednog gazdinstva (nije od presudnog značaja koja institucija izdaje ovaj dokument) i ličnom kartom. 

„Napominjemo da će dozvole za kretanja lica koji imaju  svoja imanja, izdavati krizni štab ili gradonačelnik. Ako dođe do promena, obavestićemo poljoprivrednike“  rekao je Rakić. 

Danas na snagu stupa i odluka o zabrani korišćenja motornih vozila, izuzev  službenih vozila.

Kada su u pitanju fizička lica, odlukama se predviđa da privatna motorna vozila građani mogu da koriste radi snabdevanja domaćinstva osnovnim potrepštinama i obavljanja finansijskih poslova, isključivo u slučaju da se prodajni objekti ili banke nalaze na udaljenosti većoj od dva kilometra u odnosu na njihovo prebivalište.

​„U hitnim zdravstvenim slučajevima, dozvoljeno je napustiti kuću ili stan radi lečenja u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Kretanje je dopušteno i u slučaju potrebe za za zbrinjavanjem jednog ili više bolesnika ili za jednu ili više osoba sa ograničnenom sposobnošću, samo ako bolesne osobe ili osobe sa ograničenom sposobnošću nemaju priliku da se brinu o sebi“ objašnjava Rakić i dodaje da je u tim slučajevima takođe dozvoljeno korišćenje automobila.

Rakić napominje da je napuštanje kuće dozvoljeno i u slučaju porodičnog nasilja.

U slučaju smrti bliskog srodnika, pogrebu mogu prisustvovati „samo bliski srodnici“.

Nije dozvoljeno da se više od dva lica nalaze u jednom motornom vozilu, izuzev za medijske timove koji rade na terenu. U tom slučaju, dozvoljeno je da se u motornom vozilu nalaze do 3 lica, pod uslovom da sva 3 putnika imaju specijalnu masku i rukavice. 

Nepoštovanje mera utvrđenih ovom odlukom smatra se, u skladu sa zakonom, prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 evra do 2.000 evra za fizička lica i od  3.000 evra do 8.000 evra za pravna lica, dok se odgovorno lice pravnog lica kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 500 evra do 1.500 evra, navodi se u odlukama.

“Odluka stupa na snagu danom potpisivanja i ista važi do 4. maja 2020. godine. Stupanjem na snagu ove odluke, ukida se svaka ranija odredba koja je u suprotnosti sa odredbama ove odluke” naglašeno je u ovom dokumentu. 

Rakić je naglasio da se Kosovska Mitrovica i Zvečan i dalje nalaze pod karantinom. I dalje je na snazi odluka o zabrani javnih okupljanja, obaveza poštovanja fizičke distance i obaveza korišćenja odgovarajuće zaštitne opreme prilikom napuštanja domova.

Osobama starijim od 65 godina preporučuje se potpuna izolacija, uz podsećanje da su u svim opštinama aktivni kolcentri za potrebe ove kategorije stanovništva.

Rakić je izrazio zadovoljstvo jer se gotovo 90% stanovništva na ovom području, dosad ponašalo odgovorno što se ogleda u poštovanju propisa koje su doneli krizni štabovi.

Podsetimo, odluku o pooštravanju mera u cilju suzbijanja koronavirusa, donela je Vlada Kosova, na preporuku Ministarstva zdravlja, u ponedeljak 13. aprila, usled povećanog broja zaraženih u više opština na Kosovu, naročito u Prištini, Uroševcu, Severnoj Mitrovici i Prizrenu.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još