• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Pitanje Zajednice srpskih opština može biti na stolu za pregovore sa Srbijom

Pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom može biti na stolu razgovora između Kosova i Srbije, jer je to pitanje za koje je Kosovo preuzelo obavezu, rekao je predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, prenosi RTV21.

Mustafa je rekao da to “neće biti Zajednica koje ima izvršna ovlašćenja ili Zajednica koja bi mogla biti treći nivo vlasti, već udruženje u kojem će se koordinirati rad između opština”.

Formiranje ZSO dogovoreno je Briselskim sporazumom Kosova i Srbije potpisanim 19. aprila 2013. godine.

Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine sačinjava 10 opština sa srpskom većinom na KiM. Na severu to su: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, a na jugu: Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Prema potpisanom sporazumu Zajednica srpskih opština bi trebalo da ima svoju upravljačku strukturu koju bi činili predsednik, njegov zamenik, Savet, kao i Skupština ZSO, sa legalno i legitimno izabranim predstavnicima postojećih Skupština u tih 10 opština.

“Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb i zastavu. Ona će odlučivati o sva četiri pitanja iz Briselskog sporazuma – od zdravstva, školstva, urbanog i ruralnog planiranja i ekonomskog razvoja, do toga da ćemo moći da je finansiramo iz Srbije. Nedvosmisleno se kaže da Srbija ima pravo da je finansira, bez poreza i taksi”, rekao je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Izvor TV21/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još