• Početna>
  • Vesti>

Prof. Hasani, bivši predsednik Ustavnog suda: Ne može ministarstvo da ograniči prava i slobode građana

Bivši predsednik Ustavnog suda, profesor Enver Hasani, tvrdi da je odluka Ministarstva zdravlja da ograniči kretanje građana na 90 minuta dnevno, u potpunoj suprotnosti sa Ustavnim sudom i njegovom odlukom.

U izjavi za Insajderi, Hasani je rekao da Ministarstvo zdravlja ni na koji način ne sme donositi takve odluke, jer je to deklaracija o vanrednom stanju, što se ne može učiniti odlukom ministarstva, prenosi Indeksonlajn.

Prema mišljenju Hasanija odluka Ministarstva zdravlja predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda iz člana 56 Ustava.

“To je uzurpacija vlasti, potpuno suprotna odluci Ustavnog suda”, rekao  je Hasani i naglasio da se odluke Ustavnog suda moraju primenjivati.

On je pojasnio da su “odluke Ustavnog suda izvršne, nisu poput redovnih sudova. One  se izvršavaju samo zato što se pretpostavlja da su organi svesni njihovog izvršenja.

“Ustavni sud je svoj posao odradio veoma profesionalno, a ova odluka je u potpunosti suprotna odluci Ustavnog suda.I to nije ograničenje, to je derogacija, u stvari efektivna deklaracija o vanrednom stanju. To je ograničavanje mojih sloboda i prava kao građanina, a to se ne može učiniti odlukom Ministarstva zdravlja”, rekao je Hasani .

Prema odluci Ministarstva zdravlja, građani će se od srede kretati samo sat i po u toku jednog dana, i to na osnovu matičnog  broja.

Izvor: Kosovo Online, indeksonline

Foto: Kosova pres

Comments

Pročitaj još