• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Vlada usvojila mere za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti, predstavio je paket od 15 mera koje je Vlada usvojila u cilju prevazilaženja ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao, da će tim merama biti obezbeđena dodatna finansijska pomoć najsiromašnijim slojevima društva tokom pandemije korona virusa, kao i likvidnost preduzeća.

“Pomoći ćemo preduzećima da pokriju troškove poslovanja kako bi se osigurala minimalna plata za sve radnike, ali i osiguralo da firme imaju priliku da nastave sa radom za vreme i posle pandemije”, kazao je Kurti i dodao da će tim merama biti ​​podstaknuto zapošljavanje u privatnom sektoru.

Naveo je da usvojene mere ne predstavljaju dugoročnu strategiju oporavka privrede, jer će se za to, kako je rekao, uraditi dublja analize i studije, posle kojih će biit usvojeni novi paketi mera prvenstveno namenjeni dugoročnim potrebama privatnog sektora.

Navodeći da su Kosovu potrebni zajmovi i donacije, i da je nedavno tražio podršku dijaspore, Kurti je dodao da oni koji kritikuju usvajanje tih mera “sa druge strane sprečavaju povećanje sredstava u okviru paketa”.

“S jedne strane, kritikuju nas da paket nije dovoljan a onda nas isti sprečavaju da uzimamo kredite i povećavamo sredstva ovog paketa”, rekao je Kurti.

Ocenio je da je usvojeni paket dovoljan za “hitnu fazu” u kojoj se Kosovo trenutno nalazi.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još