• Početna>
  • Vesti>

Još dvoje pozitivnih na koronavirus na severu KiM – pacijenti iz Zvečana i Z. Potoka

Na severu Kosova i Metohije  još dve osobe  pozitivne su  na koronavirus, pa je sada broj zaraženih  u srpskim sredinama na KiM  51. Kako je na današnjoj konferenciji za medije saopštio dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica,  jedna novozaražena osoba je iz Zvečana, druga iz Zubinog Potoka.

Trenutno stanje je takvo da  je u Kosovskoj Mitrovici  koronavirus  potvrđen kod 23 ljudi, u Zvečanu kod njih 13, u Zubinom Potoku zaraženo je 8 pacijenata, u Leposaviću 6 i Gračanici jedno lice. Od početka epidemije, preminulo je  dvoje ljudi, jedan iz Kosovske Mitrovice, drugi iz Leposavića.

Prema rečima epidemiologa,  tri pacijenta su izlečena i otpuštena  sa odeljenja Infektologije mitrovačkog KBC-a. Njihov oporavak nastavlja se u kućnoj izolaciji.

Antonijević je dodao da se 27 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom  oporavlja u improvizovanoj bolnici u Studentskom centru, a jedan je na Beogradskom sajmu.

Na Infektivnom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica trenutno se leči 10 pacijenata, u KC-u Kragujevac četvoro, u KC-u Niš troje dok je jedan pacijent smešten u KC-u Beograd

Na  kraljevački Institut za veterinu, jutros je poslato 46 novih uzoraka.

Antonijević je još jednom uputio apel građanstvu da poštuje propisane mere i ostane u svojim domovima.

Direktor Doma zdravja u Kosovskoj Mitrovici Mirjana Nikolić navodi da je stanje pacijenata koji su smešteni u Studentskom centru stabilno.

“Stanje pacijenata u Studenstkom domu je na zavidnom nivou. Većina slučajeva je dobro jedino je kod dva pacijenta prisutno to što je čulo mirisa i ukusa izgubljeno” rekla je Nikolić.

Nikolić dodaje da su pacijenti pod 24-časovnim nadzorom i da se vitalni parametri stalno prate. Vizite lekara i medicinskih sestara se obavljaju redovno.

Ona je apelovala na građane da ostanu kod kuće i poštuju propisane mere.

“U ime svih zdravstvenih radnika, apelujem na sve građane da poštuju pravila što je veoma bitno. Mi smo zdravstveni radnici i ne razmišljamo o svom zdravlju boreći se za vas. Mi smo na prvoj liniji odbrane i ukoliko se mi razbolimo, a potencijalno je moguće da mi budemo upravo ti koji su bolesni, postavlja se pitanje ko će nas lečiti. Zato vas molim da ostanete kod kuće i poštujte preporučene mere” rekla je Nikolić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još