Kurti od Tačija traži izbore nakon pandemije

Kosovski premijer na dužnosti Aljbin Kurti uputio je pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u kojem je istakao da mu je jasno da aktuelna situacija ne omogućava održavanje izbora na Kosovu, ali zahteva da se izbori održe nakon pandemije.

Kurti u pismu navodi da mu nisu jasni “dvostruki standardi” koje Tači i “ostale političke partije pokušavaju da nametnu na neustavan način a nakon izglasavanja nepoverenja vladi”.

Nakon što je izglasano nepoverenje Vladi Kosova, 25. marta, a na zahtev Kurtijevog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova, Tači je od Kurtija zatražio drugog kandidata za mandatara nove vlade, imajući u vidu da je Kurtijev pokret Samooredeljenje dobio najveći broj glasova na izborima 6. oktobra.

Kurti se, međutim, protivi formiranju nove vlade, već zahteva izbore, koji bi se održali nakon pandemije. Do tada bi njegova vlada na dužnosti nastavila da radi.

Sve ostale političke partije su nakon konsultacija, koje je obavio kosovski predsednik Hašim Tači, podržale formiranje nove vlade, navodeći da sada nema uslova za održavanje izbora.

Kurti je u pismu naveo da izražava žaljenje što Tači “zaobilazi ustavnu dužnost da raspusti Skupštini i raspiše nove izbore nakon borbe sa COVID-19”.

“Nisu ovlašćenja predsednika Kosova da obavlja konsultacije sa političkim partijama kako bi se procenio interes političkih partija u vezi novih izbora ili formiranja vlade, već da zaštiti državni interes”, navodi Kurti u pismu.

Kurti je takođe rekao da nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi Kosova, predsedniku se ne stvara mogućnost da igra ulogu političkog aktera tako što “nameće svoju volju političkom životu”, već da raspusti Skupštinu u skladu sa članom 82.2 Ustava Kosova.

“Dozvolite mi da naglasim da ovo ne znači odbijanje da vam se pruži drugo ime kandidata za premijera. Ovo je jedan podsetnik vaših ovlašćenja i ustavnih dužnosti koje pripadaju instituciji predsednika, a nakon izglasavanja nepoverenja vladi. Nije na vašoj diskreciji da namećete neustavne scenarije”, dodao je Kurti.

Premijer na dužnosti je istakao i da je ured predsednika raspustio Skupštinu Kosova nakon izglasavanja nepoverenja vladama 2010. i 2017. godine.

Kurti je Tačija podsetio i da je on sam to izjavio na vanrednom zasedanju Skupštine, 2. novembra 2010. godine, kada je zatražio izglasavanje nepoverenja vladi.

Kurti u pismu navodi da je njegov prvi prioritet sada sprečavanje širenja korona virusa.

“Svako drugo partijsko ili političko pitanje treba smatrati sporednim, naročito Vaše neprestano mešanje koje ometa rad Vlade u sred vanrednog stanja u javnom zdravstvu”, napisao je Kurti.

U međuvremenu, Demokratski savez Kosova je zatražio od članova svoje partije da se elektronskim putem izjasne da li podržavaju da ta partija formira vladu sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativom za Kosovo, Fatmira Ljimaja.

Svi članovi partije mogu da glasaju to utorka popodne.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još