SAD i EU sve udaljenije po pitanju Kosova

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju „sve udaljenije“ stavove u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, što bi moglo da  osujeti napore da se u narednim mesecima dođe do toliko željenog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kažu za Demostat  zapadne diplomate.

Kako objašnjavaju, EU, koja je prošle sedmice postavila slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka na funkciju specijalnog izaslanika za navedeni dijalog, „davaće podršku“ tehničkom premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da bude na čelu pregovaračkog tima Prištine, a Vašington to „teško da će prihvatiti“, jer favorizuje kosovskog predsednika, Kurtijevog glavnog rivala, Hašima Tačija, za koga je odranije poznato da se ne protivi korekciji granica kao potencijalnom modelu za rasplitanje „kosovskog čvora“.

Upućeni u proces pregovora o Kosovu, koji se dosad odigravao i „iza kulisa“, napominju da će najpre morati da bude donesena odluka ko će biti ubuduće glavni pregovarač Prištine, ali je problem što su i SAD i EU trenutno fokusirane na obuzdavanje pandemije korona virusa.

„Pokušaji pronalaženja rešenja za Kosovo zaokupljali su prethodnih meseci pažnju američke administracije, ali je sada Vašington fokusiran na prevazilaženje posledica Covida-19- i ekonomskih i zdravstvenih, tako da je američkim zvaničnicima, uključujući predsednika Donalda Trampa, dijalog Beograda i Prištine u drugom ili trećem planu i više ne insistiraju na postizanju sporazuma o Kosovu, po svaku cenu, do održavanja američkih predsedničkih izbora, u novembru. Predsednički izbori će se dobiti ili izgubiti na pitanju borbe protiv korona virusa, pa nije čudo što je Tramp krajem marta najavio Zakon o ekonomskim olakšicama, vredan 2,2 biliona dolara, što je najveći paket takve vrste u američkoj istoriji“, preciziraju izvori Demostata.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Vašingtona tvrde da je trebalo da se srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, susretnu ovog meseca u Americi, pod okriljem nekog od visokih zvaničnika SAD. Kako ističu, bilo je planirano da takav susret označi nastavak razgovora u pravcu mogućeg pronalaženja rešenja o normalizaciji odnosa, ali je odložen zbog pandemije korona virusa. S druge strane, u kabinetu predsednika Srbije demantuju navedene tvrdnje. Kako ističu Vučićevi saradnici, nije bio predviđen nikakav aprilski susret Vučića i Tačija pod patronatom SAD, ni u prestonici Amerike ni na bilo kojem drugom mestu. Pitanje o mogućem sastanku postavili smo i Ambasadi SAD u Beogradu i Tačijevom kabinetu u Prištini, ali odgovor nismo dobili.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još