• Početna>
  • Vesti>

Reakcije Udruženja novinara i civilnog sektora na privođenje Tatjane Lazarević

Povodom privođenja Tatjane Lazarević urednice Kossev portala i najavljene krivične prijave reagovali su Udruženje novinara Srbije(UNS) i UNS na Kosovu, Asocijacija novinara Kosova, ali i veći broj nevladinih organizacija zajedničkim saopštenjem.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu traže hitnu obustavu krivičnog gonjenja

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozvali su na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Severnoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević.

“UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu” navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa.

Oni su pozvali Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

“UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja” stoji u saopštenju.

Asocijacija novinara Kosova; Zaustavljanje i ometanje novinara pritisak naslobodu izražavanja

Asocijacija novinara Kosova (AGK)  sa zabrinutošću je primila informaciju  da je novinarka Tatjana Lazarević sa portala Kossev u Severnoj Mitrovici bila privedena i odvedena u policijsku stanicu dok je bio na dužnosti.

“To se dogodilo uprkos činjenici da se odlukom Vlade Kosova zabrane saobraćaja ne odnose na novinare i da su slobodni u svakom trenutku da obavljaju svoj posao” navodi Asocijacija novinara .

“Zaustavljanje i ometanje novinara dok su na dužnosti predstavlja pritisak ne samo na njihov rad, već i na slobodu izražavanja. Ovo je takođe u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova, kao i sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. AGK podseća da novinari i prateći timovi mogu nastaviti sa redovnim aktivnostima, u skladu sa naredbama koje su već na snazi. Novinari, snimatelji, fotoreporteri i medijski radnici moraju u svakom trenutku nositi svoj I.D  rad, što dokazuje njihovu l profesionalnu posvećenost. Pozvali su nadležne organe da  “odmah razjasne razloge za nelegalno zaustavljanje i istovremeno zaustave pritisak na novinare portala Kossev“.

Civilni sektor i mediji: Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije

Nova društvena inicijativa , Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER Portal, Crno beli svet, Lokalna inicijativa LINK,  Gračanica Online, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Komunikacija za razvoj društva – CSD Medija Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative Forum za razvoj i multietničku saradnju -FDMC  i Alternativno udruženje pozvali su policijski Inspektorat da što pre utvrdi da li su u ovom slučaju pripadnici Policije Kosova prekršili svoja ovlašćenja, a od tužilaštva zahtevamo da odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević. Pozvali su i Vladu Kosova da insistira na pravilnom sprovođenju svojih odluka, a od međunarodnih institucija i organizacija očekuju da osude ovaj postupak Policije Kosova.

” Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji” navodi se u saopštenu i podseća da se po odluci Vlade Kosova zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenja

Foto: Medija centar Beograd

Comments

Pročitaj još