Kolone vozila na ulazu u Prištinu zbog karantina

Ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia rekao je da će stanovnici koji se nalaze izvan Prištine imati priliku da se vrate kućama danas do 17 časova nakon odluke resornog ministartva da glavni grad Kosova proglasi karantinskim područjem zbog naglog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Zbog zabrane kretanja od jutros su se formirale duge kolone na ulazu u Prištinu, a policija danas uglavnom informiše građane o donetim merama u zoni karantina.

Zakazana konferencija za medije na kojoj je trebalo da budu predstavljene nove mere, nakon što je Priština proglašena karantinom, odložena je, a predsednik opštine Špend Ahmeti je na svom Fejsbuk nalogu predstavio nove mere radi sprečavanja daljeg širenja zaraze. Ahmeti je naveo da je svim građanima zabranjeno da ulaze odnosno napuštaju zonu karantina, a da dozvolu za rad imaju samo nadležni organi, poput policije, medicinskih radnika i inspekcije. Mogućnost da se kreću imaju i novinari, kao i radnici javnih preduzeća čiji je rad neophodan za normalan život građana.

Priština je proglašena zonom karantina nakon što je 20 osoba bilo pozitivno na “Kovid 19”. Meru su zajednički doneli Ministartvo zdravlja i Opština Priština, a stim u vezi kosovska policija kontroliše ulaz i izlaz građana iz zone karantina.

Zbog zabrane kretanja od jutros su se formirale duge kolone na ulazu u Prištinu, a policija danas uglavnom informiše građane o donetim merama u zoni karantina.

U gradu se situacija nije naročito promenila u odnosi na prethodne dane. Građani izlaze samo u nephodnim situacijama a dodatne mere ocenjuju kao dobre za njihovo zdravlje.

“To je dobro za narod, za sve je bolje jer mnogo ljudi izađe i može da dobije ovaj virus, tako da je za porodicu i narod uopšte bolje. Poštujem mere, normalno svi bi trebalo da poštuju ovo. Ne bojim se za svoje zdravlje i ranije je bilo puno i težih virusa, ali treba da verujemo jer ne znamo šta bi moglo da se desi”, izjavio je jedan stanovnik Prištine.

Zbog povećanja broja osoba pozitivnih na korona virus zonom karantina su osim Prištine proglašene i opštine Uroševac i Suva reka.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još