• Početna>
  • Vesti>

Tatjana Lazarević puštena nakon privođenja, slučaj u redovnoj proceduri; UNS: Samim privođenjem ugrožena sloboda medija

Portparol policije za region sever Branislav Radović potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice da je Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev puštena na slobodu, a da slučaj ide u redovnu proceduru. Odlukom dežurnog tužioca radi se o krivičnom delu “nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije” , rekao je Radović.

Urednicu portala Kossev je patrola policije za region sever privela danas, posle 14 sati u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici, javio je ranije portal za Kosovo Onlajn.

UNS i UNS na Kosovu smatraju da je sloboda medija samim činom privođenja urednice Kossev-a narušena, a da bi svako njeno dalje zadržavanje bilo ozbiljno ugrožavanje medijskih sloboda.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu zatražili su da kosovska policija odmah pusti na slobodu Tatjanu Lazarević, urednicu portala Kossev iz Kosovske Mitrovice.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da su vlasti u Prištini dozvolile kretanje novinara tokom policijskog časa.

Kossev portal je potvrdio da je danas posle 14 časova privedena urednica Tatjana Lazarević, na putu iz Kosovske Mitrovice ka Malom Zvečanu, koja se u tom trenutku, kako navode, nalazila na novinarskom zadatku.

” Za obavljanje zadatka novinarka portala KoSSev kretala se pešačkom stazom preko Malog Zvečana jer je saobraćaj Mitrovica-Zvečan obustavljen ovog ponedeljka, a samo nekoliko dana nakon što je uvedena mera karantina za opštine Kosovska Mitrovica i Zvečan nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa u ovom opštinama” navodi Kossev.

“Prilikom privođenja, Lazarević je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, koje je pokazala pripadnicima interventne jedinice koji su je zaustavili i insistirali da pođe u policijsku stanicu, pozvavši patrolu. Imala je na sebi rukavice i masku, a u torbi nosila je diktafon” navodi Kossev.

Kako je rečeno u policiji, Lazarević je privedena na osnovu kršenja zdravstvene mere zabrane kretanja.
“Ovo je još jedan u nizu pritisaka na novinare našeg portala i pokušaj sprečavanja izvršenja novinarskih zadataka ” navodi Kossev.

UNS poziva novinare i medija na solidarnost s Tatjanom Lazarević

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozivaju na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice Kossev portala Tatjane Lazarević.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da po odluci vlasti u Prištini za novinare na Kosovu ne važi mera ograničenog kretanja, ako izveštavaju sa terena o situaciji u vezi sa koronavirusom.

UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo online, Kossev, UNS

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još