• Početna>
  • Vesti>

Oskrnavljeno groblje u Orahovcu, reagovao OEBS, osuda Tačija

Nepoznate osobe oskrnavile su groblje Roma, Aškalija i Egipćana u Orahovcu, objavio je predsednik te opštine Smajlj Ljatifi. Tim povodom oštro je reagovala i misija OEBS-a na Kosovu.

Ljatifi je pozvao nadležne organe da sprovedu zakon i rasvetle ovaj “nečovečni akt”, napisao je Ljatifi na svojoj Fejsbuk stranici.

“Oštro osuđujemo štetu na groblju zajednica Roma, Aškalija i Egipćana u opštini Orahovac. Stojimo zajedno i pokazujemo solidarnost sa zajednicama na Kosovu da osudimo ovaj nizak čin vandalizma i skrnavljenja. Jasno se distanciramo od takvih krivičnih dela”, naveo je Ljatifi u svojoj objavi.

OEBS oštro osudio skrnavljenje groblja u Orahovcu

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je skrnavljenje groblja romske, aškalijske i egipatske zajednice u Orahovcu, objavljeno je na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

“Oskvrnuće dolazi nakon što smo svi proslavili Dan kosovskih Roma, dan posvećen kulturi zajednice i doprinosu različitom kosovskom društvu”, objavljeno je.

Iz OEBS-a traže hitno sprovođenje policijske istrage kako bi se počinioci ovog vandalskog čina što pre priveli pravdi.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je oskrnavljenje groblja Roma, Aškalija i Egipćana u Orahovcu nizak i neprihvatljiv čin u našem multietničkom društvu.

“Kao predsednik zemlje, najoštrije osuđujem ovaj čin najnižeg nivoa i tražim od Policije Kosova da istraži slučaj i privede odgovorne pred lice pravde”, rekao je Tači.

“Zajednice su vlasništvo Republike Kosovo. Međuetnička harmonija je primer za ceo region i nećemo dozvoliti da je iko upropasti!”, zaključio je on.

Izvor Radio Kontakt Plus/RTK2

Comments

Pročitaj još