• Početna>
  • Vesti>

Priština: Osobe negativne na koronavirus biće puštene iz karantina, u samoizolaciji još dve nedelje

Osobe koje se nalaze u karantinu u Studentskom centru u Prištini, a za koje je u četvrtak potvrđemo da su negativni na koronavirus, biće puštene kućama i ostaće u samoizolaciji još dve nedelje, poštujući preporuke Ministarstva zdravlja i kosovskog instituta za javno zdravlje, da ne izlaze iz svojih kuća dok su i dalje pod nadzorom, saopštili su iz kosovskog ministarstva zdravlja.

Sa druge strane, osobe koje su pozitivne na koronavirus, biće smeštene na Kliniku za infektivne bolesti.

One osobe kod kojih nema znakova bolesti, potpisaće Izjavu pod zakletvom, da će biti u obaveznoj samoizolaciji kod kuće, ako za to imaju uslove, i da će biti pod stalnim nadzorom.

Ova akcija biće koordinisana sa strukturama lokalne uprave, dodaje se u saopštenju ministarstva zdravlja.

Oni koji prekrše uputstva za obaveznu samoizolaciju, biće kažnjavani prema zakonodavstvu na snazi za hitne situacije javnog zdravstva.

Nastavlja se testiranje osoba koje se nalaze u karantinu u Studentskom centru u Prištini više od dve nedelje, a puštanje iz karantina biće postepeno, na osnovu rezultata testova koje je sproveo kosovski institut za javno zdravlje.

Na Kosovu su sinoć potvrđena još 23 nova slučaja inficiranja virusom korona, a još četrnaest pacijenata je izlečeno, saopštili su iz kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Ukupno je 250 inficiranih, 52 izlečeno, a zabeleženo je sedam smrtnih slučajeva.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još