• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Četiri nova slučaja obolelih, jedan pacijent preminuo tokom transporta

Od 38 uzorkovanih lica, četvoro je pozitivno na koronavirus, dok je jedno lice preminulo tokom transporta, saopštio je na konferenciji za medije Dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. Od ostalih troje, jedno lice je iz Zvečana, drugo iz Zubinog Potoka a treće iz Leposavića.

Danas je testirano još 21 lice. Na severu Kosova je obolelo 43 lica, i to u Kosovskoj Mitrovici 23, Zvečanu 11, Leposaviću 5 i Zubinom Potoku 4. Ukupan broj obolelih u sredinama sa srpskom većinom na Kosovu je 44.

Antonijević je apelovao na građane da ne odlažu posete lekaru ukoliko osete prve simptome i da se jave Domu zdravlja.

Infektolog u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica Danica Radomirović navodi da se trenutno na infektivnom odeljenju KBC-a nalazi 8 pacijenta pozitivnih na koronavirus.

“Radi se o pacijentima koji imaju upalu pluća i lakšu kliničku sliku. Svi pacijenti koji zahtevaju dopunsku dijagnostiku i imaju težu kliničku sliku, upućuju se u regionalni klinički centar, što je u našem slučaju Niš, gde smo upućivali izvestan broj pacijenata, tačnije njih 5 a isto tako smo zbog preopterećenosti KC Niš upućivali pacijente u KC Kragujevac” rekla je Radomirović.

Sve osobe koje su pozitivne na koronavirus a ako se nakon nalaza radi o lakšoj kliničkoj slici, smeštaju se u Studenstki dom gde su pod 24- časovnim nadzorom zdravstvene ekipe, dodaje Radomirović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić navodi da je medicinskom osoblju podrška preko potrebna i još jednom apelovao na građane da poštuju propisane mere.

“Ozbiljnost u Kosovskoj Mitrovici mora da bude na još većem nivou. Ova pošast je jako ozbiljna i moramo da pomognemo lekarima i medicinskom osoblju koje je na braniku, koje se svakodnevno bori i kojem je potrebna podrška i snaga. Podršku možemo dati ukoliko shvatimo da je izolacija jedina i prava mera. Moramo da ostanemo kod kuće i poštujemo propisane mere jer samo tako možemo da sačuvamo zdravlje i živote naših građana” rekao je Spirić.

Spirić dodaje da je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića KBC Kosovska Mitrovica dobio respirator.

Pacijent iz Kosovske Mitrovice (1965) koji je preminuo, je sinoć u kasnim večernjim satima primljen u veoma teškom stanju, kazala je Radomirović.

“Obzirom da njegova klinička slika nije ličila na slike osoba sa takvom slikom, koja se očigledno razvila, testirali smo ga i preduzeli sve odgovarajuće mere, međutim njegovo stanje se otežavalo iz časa u čas. On je intubiran na našem odeljenju i u veoma lošem stanju poslat za Niš gde je zakazan pregled ali nažalost pacijent je preminuo” ističe Radomirović.

Ona je takođe uputila apel građanima da se jave nadležnim institucijama ukoliko osete simptome.

“Neka građani ovo shvate vrlo ozbiljno, ako se pojave i najmanji simptomi javite se na vreme kako bi se preduzele potrebne mere. Ako ignorišemo temperaturu i druge simptome, to može da ode u neželjenom pravcu” ističe Radomirović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još