• Početna>
  • Vesti>

Vladislav Jovanović: Sednica SB UN o Kosovu može biti odložena, ali ne i otkazana

Rasprava velikih sila mogla bi zbog pandemije da se održi mesec ili dva kasnije, ali to neće ništa promeniti, sponzori nezavisnosti Kosova nemaju nijedan argument, ocenjuje za Politiku diplomata Vladislav Jovanović.

Sednica Skupštne Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu koja bi trebalo da se održi krajem aprila, najverovatnije će biti odložena zbog pandemije virusa, nezvanično saznaje Politika u diplomatskim krugovima.

Najverovatinje je da će sednica biti u maju ili kada se dogovore stalne članice SB UN, piše Politika i navodi da još postoji i mala mogućnost da ona ipak bude održana u predviđeno vreme, samo ukoliko se stalne članice SB UN, Amerika, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, u narednih desetak dana s tim slože. U tom slučaju, pošto su granice zatvorene, sednica bi bila organizovana preko video-konferencije. Ipak, malo je verovatno da sada bilo ko razmišlja da raspravlja o stanju na Kosovu, kada Amerika, Velika Brntanija i Francuska imaju ozbiljnih problema u borbi protiv koronavirusa.

Bivši ministar spoljinh poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Politiku kaže da ga ne iznenađuje to što će sednica SB biti odložena zbog pandemije, ali ističe da to neće biti u nedogled. Ocenjuje da bi rasprava velikih sila mogla da se održi krajem maja ili u junu i da to odlaganje neće ništa promeniti.

“Gotovo izvesno otkazivanje sednice SB ide na ruku onim državama koje su sponzori takozvane nezavisnosti Kosova, jer nemaju nijedan argument da je njihova politika od pre dvadesetak godina po pitanju južne srpske pokrajine bila ispravna. Zbog unutrašnjih problema razumljivo je da nikoga sada ne interesuje šta se bilo gde događa, ali nema nikakvih problema ako sednica bude održana mesec ili dva kasnije. Njima je pandemija po ovom pitanju dobrodošla”, precizira Vladislav Jovanović.

Izvor: Politika

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još